Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kaisa och Christoffer Lekas ryska kajakodyssé finns nu i bastant serieform

Från 2020
Kaisa och Christoffer Leka med en livboj.
Bildtext Kaisa och Christoffer Leka och livbojen med det ryska ordet kärlek.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Då det stora äventyret började, att paddla från Vita havet till S:t Petersburg, klingade uppmaningen “vorsichtig, vorsichtig” på bruten ryska i konstnärsparets öron. Den sju veckor långa färden går det nu att ta del av i serieboken Russian Diaries.

– Det kändes nog inte bra då vi for iväg. Vi lade ut i en å med hård ström och två förfriskade män försökte övertala oss att åka hem till Finland och ge upp, minns Kaisa Leka.

Och det var inte sista gången de fick höra förmanande ord under resan.

– Åter och åter fick vi höra liknande tankar. Landkrabborna var helt övertygade på alla platser vi såg dem, att vi kommer att drunkna och dö antagligen inom de närmaste fem minuterna, säger Christoffer Leka.

Kaisa och Christoffer Leka med vänner i Petroskoj.
Bildtext Hela expeditionen vid Petroskoj.
Bild: Kaisa Leka

Hemma på deras gårdsplan i Borgå vilar två kajaker, en gul och en orange. Långa, smala, sjövärdiga farkoster.

– Kajakerna är överraskande stabila med en låg tyngdpunkt. Under de tio åren vi har åkt omkring har vi aldrig kantrat utom då vi har tränat på att gå omkull, säger han.

Lanseringen av opuset på 368 sidor blev på grund av omständigheterna inte den stora fest som var planerad, men i stället möttes serievänner världen över på nätet.

Russian Diaries består av de fyra dagbokshäften som Kaisa Leka skrev och tecknade under färden. En slags avancerad detaljrik loggbok.

Seriebok och dagböcker.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

– Med i serien finns också den morgonen då Yle Östnyland ringer upp för att höra hur det går för oss i Karelen. Då var vi vid floden Svir, säger hon.

Konceptet, med äventyrliga resor på cykel eller i kajak som sedan blir serieböcker, har konstnärsparet tillämpat många gånger. Deras böcker är ofta träffsäkra bild- och formglada skapelser.

– Vi försöker med alla våra verk sänka tröskeln för människor att åka ut på äventyr. Det behöver inte vara stora heroiska saker, vi vill förmedla upplevelsen av naturen och att den är tillgänglig för alla, säger Christoffer Leka.

Kaisa och Christoffer Leka paddlar i Karelen
Bildtext Om man vill uppleva vild natur ska man över till den ryska sidan, anser Christoffer Leka.
Bild: Kaisa Leka

Den långa färden började i början av juni 2018 tillsammans med två erfarna kajakister, Ea och Antti.

Det (inte) så farliga Ryssland

– Vi blev varnade om att det kommer att vara mycket farligt i Ryssland av människor på båda sidorna om gränsen, men den ryska gästvänligheten är helt otrolig. Vi blev bjudna hem till folk, fick te och kex och också en varm dusch, då den behövdes allra mest, säger Kaisa Leka.

På många ställe blev paddlingssällskapet också erbjudna logi.

– Om man vill uppleva vild natur ska man över till ryska sidan. Det är otroligt hur skogen ändras och hur mycket vildare det känns genast när man går över gränsen, säger Christoffer Leka.

Kaisa och Christoffer Leka kollar in sina kajaker.
Bildtext Åland och ytterskär i Östnyland är tänkbara kajakmål den här sommaren för Leka.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

I synnerhet Vita havet bjöd på solitär skönhet tycker han.

– Om man såg en annan båt med ett par fiskare i under en dag, så var det en stor händelse. Naturen där var otroligt vacker.

Den vackra naturen följde med paddlarna från Vita havet till Uikujärvi, Onega, Svir och Ladoga.

– Jag känner att det är just i naturen som finländare och ryssar är väldigt lika varandra. Vi trivs i naturen och ute vid vattnet, säger Kaisa Leka.

Den här sommaren hoppas Lekas på att kunna paddla runt Åland från Utö. Också mål i den östnyländska skärgården lockar.

– Att besöka Gåsören och Digskär är en dröm som vi, eller kanske då mera jag har haft i en längre tid, säger Christoffer Leka.