Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

“Jag måste motionera hårt, annars går det inte” – Mark Levengood gör allt han kan för att hålla humöret uppe, för sig själv och alla oss andra

Från 2020
Uppdaterad 18.04.2020 19:39.
Mark Levengood ler och tittar åt sidan. Han lutar huvudet mot sin ena arm/hand.
Bildtext Mark Levengood försöker hela tiden hålla energin uppe.

I tider då många går sysslolösa är Mark Levengood lika efterfrågad som förr. Nyss var han programvärd för en stor välgörenhetsgala i Sverige. Podden med maken Jonas Gardell har fått en nystart och inte minst — Levengood deltar i Svenska Yles serie Undantagstillstånd.

Tränar och promenerar

Klockan är tio när Levengood ringer upp, han är nyss hemkommen efter ett hårt pass i gymmet med sin PT.

– Vi träffades i bastun och han var så snygg att jag började tala med honom. När det visade sig att han var en personlig tränare anställde jag honom direkt.

Det här mötet var för ungefär fem år sedan och Levengood säger att han bara måste få träna riktigt hårt, att hans maniska sida kräver det.

– Ibland är jag ute och promenerar. Jag kan börja i Stockholm och så går jag och tänker på olika saker tills jag mitt i allt märker att oj, nu är jag i Gustavsberg. Då har jag alltså gått tjugoåtta kilometer, sen är det bara att hoppa på bussen hem igen.

Mark & Jonas podd är tillbaka

För två år sedan startade Levengood och Gardell en podcast som genast blev oerhört populär och dessutom fick en hel del av den äldre generationen att börja lyssna på poddar. För ett år sedan blev det en paus som nu bröts tack vare pandemin.

– När coronan kom ville vi göra något. Alla var så ledsna och vi funderade på vad vi kunde göra och då blev det podd. Men det blev ju lite snurr där i början eftersom min mamma dog på Åland och jag fastnade där. Jag fick delta per telefon och det skall erkännas att det var lite jobbigt.

Men nu är Levengood tillbaka i Stockholm och enligt honom fungerar podden som terapi också för paret själva. Jargongen är hjärtlig men Gardell är inte främmande för att reta sin make på olika sätt, något som Levengood lovar att han inte tar illa upp av.

– Nej absolut inte, han är sån, han bara måste få säga fula och konstiga saker ibland. Jag riktigt ser på hans min att okej nu kommer det! Men nej, jag blir inte ledsen, vi har varit ihop så otroligt länge och podden är för oss en säker zon. Han skulle aldrig där säga något som sårar mig på riktigt.

– Kärleksfulla små förolämpningar gör ingenting, förtydligar Levengood.

Vågar berätta mera nu än tidigare

Bägge männen har en stor följarskara på olika plattformar, vilket känns tryggt eftersom paret upplever att de numera själva har kontroll över sitt material.

– När man ger en intervju till en journalist så kommer materialet sedan ut genom journalistens perspektiv. Därför blir man lite försiktigare. Men när man själv pratar i sitt eget forum, då kan tidningarna inte som förr i tiden trasha en eller ta ut meningar ur sitt sammanhang och förvränga dem.

– Det fungerar inte mera eftersom alltför många människor redan hört det från oss, man äger mera sin offentlighet än tidigare vilket känns väldigt skönt. Då kan man vara mera personlig och berätta saker som man inte tidigare skulle ha berättat.

– Podden ska vara djupt personlig, men aldrig privat. Jag vet att det låter som en klyscha, men det är en stor skillnad på att vara personlig och privat. Privat är sådant som ännu är för färskt att tala om, sådant där andra människor är inblandade. Om det är ett sår kan man prata eller göra material av det sedan i efterhand, men aldrig medan det pågår.

Undantagstillstånd

Mark Levengood har alltid varit eftertraktad som programledare, konferencier och talare och den här tiden är inget undantag. För en vecka sedan ledde han välgörenhetsgalan “En kväll tillsammans” som gjordes till förmån för de människor som drabbats extra hårt av läget i Sverige just nu.

Levengood berättar att galan var en minst sagt annorlunda upplevelse där han fick sända programmet ensam från en tv-studio i Stockholm.

– Jag fick hitta på olika sätt att hålla energin uppe. Jag undrade först om någon alls tittade på det eller om jag satt ensam och pratade för mig själv. Sedan fick jag höra att det hade kommit in tre miljoner kronor och då förstod jag att det nog fanns en publik.

En annan förfrågan kom från Svenska Yle och handlade om att delta i serien Undantagstillstånd.

– Jag är ju så kär i Yle. På mitt kontor vet de att alla förfrågningar från Yle skall lyftas lite högre upp i högen. Det var självklart att jag sade ja.

Skärmpdump av Mark Levengood i serien Undantagstillstånd.
Bildtext Skärmdump från Undantagstillstånd.
Bild: Mark Levengood

Att filma avsnitten till Undantagstillstånd var både lätt och roligt.

– Ja, premisserna var corona och en minut, så jag utgick efter det. Sedan ville jag att det skulle vara något roligt med i varje klipp. Men inte för roligt, det är ju frågan om en sak som drabbar en del människor väldigt hårt och det var mycket viktigt att tonen blev rätt.

– Man får vara lite försiktig med vilken typ av humor man plockar fram. Jag gillar finlandssvensk humor och därför blev det lite finlandssvenskt, allmänt reflekterande kring situationen. Vi kan säga att det blev tre ögonblick ur en coronakarantän.

Marks mellanförskap – Skölja öronen med sprit - Spela upp på Arenan

Levengoods två följande avsnitt publiceras den 25.4. och den 29.4.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln