Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ungerska regeringen vill att över hälften av sjukhusplatserna ska beredas för coronapatienter – beslutet får hård kritik

Från 2020
En sjuksköterska tar hand om en patient på en avdelning för coronasmittade på Koranyi-sjukhuset i Budapest. Bilden tagen den 8 april.
Bildtext En sjuksköterska tar hand om en patient på en avdelning för coronasmittade på Koranyi-sjukhuset i Budapest. Bilden tagen den 8 april.

I Ungern har premiärminister Viktor Orbán beordrat sjukhusen att före måndagen frigöra tusentals sjukhusplatser för att få plats med coronapatienter. Åtminstone två sjukhuschefer har fått sparken då de vägrat följa order.

Redan den 7 april meddelade Ungerns hälsominister att över hälften av cirka 70 000 vårdplatser på ungerska sjukhus ska stå tomma och redo att ta emot coronapatienter.

Beslutet har fått större uppmärksamhet först under de senaste dagarna då måndagens tidsfrist närmar sig och tusentals patienter borde evakueras från sjukhusen.

Enligt Orbán står en tredjedel av platserna redan tomma, men fler måste tömmas för att man ska nå målet.

Han försvarade beslutet på fredagen med att säga att han är medveten om att det är obekvämt, men att det ändå är det enda rätta, eftersom Ungern nu är på väg in i en period med "massinfektioner".

Ungern har tillsvidare bekräftat drygt 1 800 smittade och 172 döda i covid-19.

Flera ungerska experter menar att de här siffrorna inte förutsätter en massevakuering av sjukhusen och att man, vid behov, borde bygga upp tillfälliga fältsjukhus.

Premiärminister Viktor Orban höll ett tv-tal den 9 april där han meddelade om förlängda virusrestriktioner. Här följer man med talet på en laptop i en bostad i Budapest.
Bildtext Premiärminister Viktor Orbán höll ett tv-tal den 9 april där han meddelade om förlängda virusrestriktioner. Här följer man med talet på en laptop i en bostad i Budapest.
Bild: AFP / Lehtikuva

– Vi hoppas på det bästa, men förbereder oss för det värsta, sade Orbán på fredagen.

Ungerska medier har rapporterat att sjukhusen har stora svårigheter med att omplacera patienter och anhöriga vittnar om att svårt sjuka patienter har skickats hem.

Enligt Sveriges radio har den ungerska militären fått i uppdrag att sköta resursfördelningen på sjukhusen, eftersom regeringen anser att sjukhusen själva inte är tillräckligt sparsamma med resurserna.

Källor: AFP, SR

Diskussion om artikeln