Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Forskare: "Väldigt orealistiskt" med OS nästa år – om inte ett vaccin hinner tas fram

Från 2020
De olympiska ringarna lyser i Tokyonatten.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det är "väldigt orealistiskt" att de olympiska och paralympiska spelen kan ordnas nästa år, tror forskaren Devi Sridhar på Edinburghs universitet. Ett vaccin mot coronaviruset kunde dock rädda spelen.

Devi Sridhar, professor med global hälsa som expertområde på universitetet i skotska Edinburgh, ger en dyster prognos inför den tilltänkta idrottsfesten nästa år.

Enligt henne beror de olympiska och paralympiska spelens öde på om man hunnit få fram ett vaccin mot coronaviruset till nästa sommar.

Annars ser det mörkt ut.

– Vi hör från forskare att det kan vara möjligt. Jag hade trott att det skulle ta 1-1,5 år men nu hör vi att vaccinet potentiellt kan komma snabbare än så, säger hon enligt BBC.

Devi Sridhar talar och gestikulerar.
Bildtext Devi Sridhar.
Bild: /All Over Press

Vetenskapligt genombrott krävs

Sommar-OS i Tokyo är tänkt att inledas den 23 juli 2021. De paralympiska spelen skulle köra i gång den 24 augusti 2021.

– Om vi får ett vaccin det kommande året så tror jag faktiskt att det är realistiskt (att spelen ordnas, red. anm.). Vaccinet kommer att vara avgörande. Ett effektivt och prisvärt vaccin.

Men:

– Om vi inte får till ett vetenskapligt genombrott så tror jag att det är väldigt orealistiskt.

Tidigare har även sommarspelens vd Toshiro Muto uttryckt sig försiktigt.

– Jag tror inte att någon ännu kan veta om det kommer att vara möjligt att ha viruset under kontroll i juli nästa år, sade Muto tidigare denna månad.