Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Folket vill ha starka mittenledare i tider av kris, men återuppbyggnadsarbetet kan ställa till med överraskningar

Från 2020
Grafik där man ser Sanna Marin till vänster. Till höger syns fotografi av journalisten Anders "AG" Karlsson.
Bild: Lehtikuva / Yle

Socialdemokraternas framgångar i den senaste tidens gallupar är ingen överraskning. Folk vänder sig till traditionella partier och tror på starka ledare i tider av kris. Återuppbyggnadsarbetet efter krisen innebär ändå stora utmaningar, skriver Svenska Yles politiska reporter Anders Karlsson.

Socialdemokraterna är nu Finlands populäraste parti, visar Helsingin Sanomats partimätning. SDP går i mätningen framåt med hisnande 3,3 procentenheter.

Hur klok Finlands strategi i krisen har varit och hur lyckade regeringens val har varit klarnar senare.

Trenden har varit den samma också i andra partimätningar den senaste tiden. I Yles senaste mätning gick SDP framåt, trots att Sannfinländarna ännu var etta där.

Också Centern går framåt i Helsingin Sanomats mätning. 12,6 procent är visserligen inte mycket ur historiskt perspektiv, men den värsta svackan ser åtminstone tillfälligt ut att vara över för Centern.

Logisk utveckling under coronakrisen

Utvecklingen kan anses vara fullt logisk. Under en kris som coronakrisen vill folket ha starka ledare som koncentrerar sig på det väsentliga. Speciellt viktigt är det här i Finland, där vi av tradition vill ha auktoriteter som också vågar bjuda på den beska medicinen.

Statsminister Sanna Marin (SDP) har varit saklig, bestämd och framträtt på ett övertygande sätt. Speciellt bra verkar det här ha bitit på partiets ''egna'' väljare, varav en del legat på sofflocket.

Samtidigt som statsministerpartiet ökar sitt stöd går det sämre för Sannfinländarna, De gröna och Vänsterförbundet. Folket bedömer vad som är väsentligt just nu och reagerar därefter.

Ironiskt nog hette det för bara några veckor sedan att Sannfinländarna och De gröna vinner på praktiskt taget allt som sker i samhället då polariseringen ökar och motpolerna ställs mot varandra.

Efter akutläget följer en tung återuppbyggnadsprocess

Det är skäl att komma ihåg att vi bara sett början av coronakrisen ännu. Då akutläget är över klarnar det småningom hur stora problem vi på riktigt har i samhället.

Ingen vet hur många arbetslösa vi har de närmaste åren, hur stora de sociala problemen är och vilka nedskärningar vi står inför då ekonomin rasat. Speciellt inte om coronaviruset återkommer i omgångar.

Hur klok Finlands strategi i krisen har varit och hur lyckade regeringens val har varit klarnar senare.

Återuppbyggnadsarbetet blir svårt och de politiska konstellationerna kan ändra många gånger om. De ideologiska diskussionerna om vem som ska betala för vad och vad som är rättvist börjar åter.

Då kommer också oppositionen och populistiska rörelser bättre fram. I det skedet mäts ledarskapet och regeringens enighet på allvar.