Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kärt återseende då Cygnaeus lärare träffade sina ettor efter flera veckor på distans

Från 2020
Lärare Jutta Maunula i Åbo.
Bildtext Läraren Jutta Maunula berömmer ett blomstrande samarbete inom lärarkollegiet.
Bild: Lotta Sundström / Yle

Efter flera veckor av distansskola har ettorna i Cygnaeusskolan i Åbo fått träffa sina lärare. Träffarna har ordnats utomhus och med det avstånd coronatider kräver.

Lärarna passade på att besöka eleverna i samband med att de skulle börja med ett nytt tema inom omgivningsläran. Med sig till eleverna hade lärarna en vårbok med skoluppgifter, ringblomsfrön och lite mylla för sådden, och dessutom modersmålsuppgifter och matematikprov.

Lärare Jutta Maunula har åkt för att träffa sina elever i klass 1D. Mottagandet har varit varmt.

- De har nog varit jätteglada, och lite spända. Man märker att det är lite spännande att få sin lärare hem på gården. Men man har sett glädjen i deras ögon, beskriver Maunula.

Att få träffa sina elever har varit stort också för lärarna.

- Det har nog varit ganska känslosamt. När man inte sett sina elever på flera veckor, då saknar man dem. Det har nog varit jätteroligt att få träffa dem och se dem igen, säger Maunula.

Hemuppgifter, blomfrön och mylla.
Bildtext Vårbok, ringblomsfrön och mylla.
Bild: Lotta Sundström / Yle

Med de yngsta eleverna är tekniken som används för distansundervisning en större utmaning än bland de äldre eleverna som är mera vana med det digitala. Av de yngre är det också fler som inte har egna telefoner, surfplattor eller datorer, berättar Maunula.

- Då allt blivit digitalt har det självklart ställt till med en del utmaningar. Man måste hitta på alternativa sätt att få kontakt med eleverna, och hur man ger ut och får in uppgifter.

Men då pusselbitarna hittat sin plats har också en del av de nya arbetssätten visat sig vara så pass lyckade, att de väl kan fortsätta användas också den dagen då undervisningen i skolorna återgår till normalläge.

- Eleverna har nu fått olika applikationer att fungera. Att de bandar in läseläxor och fotograferar hemuppgifter, sådant kan man fortsätta med sedan på hösten.

Maunula berömmer ett blomstrande samarbete inom lärarkollegiet.

- Jag tycker vi jobbat jättefint. Vi samarbetar mycket och planerar tillsammans hela veckans program, det är något jag hoppas vi tar med oss. Att vi fortsätter ha ett så bra samarbete, stöda varandra och få idéer av varandra.

Diskussion om artikeln