Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minister Pekonen om att Finland inte kom med i EU:s gemensamma upphandlingsprocess: Våra viktigaste kanaler är inhemsk produktion och anskaffning

Från 2020
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa 19. maaliskuuta.
Bildtext Aino-Kaisa Pekonen menar att utrustningen som då beställdes, en upphandling som Finland inte ingår i, inte når medlemsländerna inom den närmaste tiden.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Ilta-Sanomat rapporterade under lördagsmorgonen att Finland inte kom med i EU:s gemensamma upphandlingsprocess vad beträffar skyddsutrustning. I ett inlägg på Twitter motiverar Social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (VF) det faktum att Finland anslöt sig till EU:s gemensamma anskaffningsprocess i ett så sent skede.

– Anslutningsprocessen är juridiskt komplicerad och tar en tid att genomföra. Vi gör allt vi kan för att garantera att skyddsutrustningen räcker till, skriver Pekonen på Twitter.

För Finlands del tog det en månad att bereda anslutningsprocessen, och Pekonen säger sig ha agerat genast då hon fick höra om den.

– Finland anslöt sig till EU:s avtal om gemensam upphandlingsprocess den 27 mars. Jag bad om en beredning av ärendet genast då jag fick höra om det.

Finland har föreslagit ny EU-upphandling

Pekonen som är ansvarig minister motiverar beslutet med att EU:s gemensamma upphandlingsprocess inte är Finlands mest centrala sätt att säkerställa att skyddsutrustningen räcker till.

– De viktigaste kanalerna är inhemsk produktion, Försörjningsberedskapscentralens uppköp samt kommunerna, privata aktörer och sjukvårdsdistriktens anskaffningar.

Pekonen tillägger att Finland dessutom har föreslagit en ny gemensam EU-upphandling där även Norge och Island skulle delta.

Vidare motiverar Pekonen Finlands förfarande med att den mängd skyddsutrustning skulle ha varit liten för Finlands del. Dessutom skulle leveransen ha tagit lång tid.

– Utrustningen i den gemensamma anskaffningen, i vilken Finland inte ingår, kommer inte nödvändigtvis att nå medlemsländerna ännu på flera veckor.

Finlands beslut att gå med i processen så sent, trots långsam leverans, grundar sig på att epidemin väntas dra ut på tiden - precis som också bristen på utrustning väntas göra.

Diskussion om artikeln