Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oklart hur Finland ska ta emot flyktingbarn

Från 2020
Joukko Kreikkaan pyrkiviä turvapaikanhakijoita seisoo piikkilanka-aidan takana. Kuvan keskellä on parrakas mies, joka pitelee sylissään pikkulasta ja osoittaa sormellaan kuvaajan suuntaan.*
Bildtext Finland har lovat att ta emot flyktingar från Grekland.
Bild: Dimitris Tosidis / EPA

Det kan vara bara några veckor innan de första flyktingbarnen kommer från Grekland till Finland. Migrationsverket har ännu inte svar på hur mottagandet ska gå till.

Ylva Johansson, som är EU:s flyktingkommissionär berättade förra veckan att flyktingar från Grekland kan komma till Finland redan i maj.

Processen har nämligen snabbats på på grund av smittorisken av coronaviruset i flyktinglägren.

Pekka Nuutinen vid Migrationsverket som är ansvarig för flyktingförläggningar säger att man inte ännu vet när flyktingarna kommer till Finland och i hur stora grupper.

- Inrikesministeriet för som bäst diskussioner med EU om det här.

Finland har lovat att ta emot 175 stycken flyktingar, men alla kommer inte på en gång utan Nuutinen berättar att det varit tal om att det kommer ungefär 20-30 åt gången. Av flyktingarna skulle över 100 stycken vara minderåriga.

Karantän i två veckor

Det är i alla fall klart att flyktingarna ska vara två veckor i karantän när de anländer, men hur karantänen ser ut i praktiken är oklart än så länge. Migrationsverket har inte svar på i fall alla flyktingar kommer att tillbringa sin karantän tillsammans eller om de kommer bli utplacerade en och en.

- Vi håller nu först på utreder hur många som kommer hit och när de kommer.

Efter sin karantän kommer i alla fall flyktingarna förflyttas till en flyktinganläggning. Därifrån kommer sedan proceduren gå vanligt som den brukar när det rör asylfrågor.

Även om många frågor ännu är öppna säger Nuutinen att Finland är beredda att agera.

- Vi är beredda att agera och utreder arrangemangen.

Hur man ska ordna saken borde klarna den här veckan.

Diskussion om artikeln