Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Chefen för laboratorium i Wuhan dömer ut teorierna om att coronaviruset spridit sig därifrån: "Ingen chans"

Från 2020
Personer iklädda skyddsutrustning hanterar coronaprov i ett laboratorium i Wuhan, Kina.
Bildtext Coronaprov under lupp i ett laboratorium i Wuhan.
Bild: /All Over Press

Ingen chans att viruset kom från oss, säger chefen för det viruslaboratorium i kinesiska Wuhan som har anklagats för att ligga bakom spridningen av coronaviruset. Samtidigt hotar USA:s president Trump med konsekvenser om det visar sig att Kina medvetet förvärrade läget.

Det handlar om en konspirationsteori som skapats för att förvirra människor. Så förklarar laboratoriechefen Yuan Zhiming teorierna om att coronaviruset spridit sig från laboratoriet i Wuhan.

– Vi är mycket medvetna om vilken sorts forskning som pågår inom institutet och hur virus och prov hanteras, förklarade Yuan i en kinesisk tv-intervju.

Enligt Yuan har inte en enda av laboratoriets anställda smittats av coronaviruset. Det är särskilt i USA som teorierna frodas.

Tidigare spreds en konspirationsteori om att det nya coronaviruset skulle ha producerats på konstgjord väg och släppts ut med flit från laboratoriet i Wuhan.

Den teorin avvisades av alla seriösa experter. Då började det i stället rapporteras att viruset var naturligt och hade släppts ut av misstag.

Den här modifierade teorin fick ny fart då USA:s utrikesminister Mike Pompeo tidigare i veckan meddelade att USA nu utreder påståendena om att viruset spreds från laboratoriet i Wuhan.

Enligt kinesiska forskare fick coronautbrottet troligen sin början vid en marknad för vilda djur i Wuhan.

Trump: Stor skillnad mellan misstag och medvetenhet

Under lördagens presskonferens sa USA:s president Donald Trump att Kina bör vara redo för konsekvenser om det visar sig att landet medvetet lät situationen förvärras.

– Man skulle ha kunnat stoppa det [coronautbrottet] i Kina, men det gjorde man inte. Och därför lider nu hela världen, sa Trump när han fick frågan om Kina kommer att få smaka på konsekvenser ifall det visar sig att landet bär ansvar för coronakrisen.

Enligt Trump är det ändå stor skillnad om viruset spreds vidare av misstag eller om medvetna beslut spelade en roll. Han kritiserar att Kina inte emot amerikansk hjälp när den erbjöds.

– Det var märkligt oavsett. De borde ha släppt in oss. Jag tror att de visste att det var fråga om något allvarligt och de skämdes för det, bedömde Trump.

Trump kritiserade också bristande öppenhet från Kinas sida och ifrågasatte landets officiella dödssiffror.

De kinesiska myndigheterna har bekräftat 4 600 coronarelaterade dödsfall.

Diskussion om artikeln