Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Får man övernatta i lekstugan med en vän trots coronarestriktioner? Idun och Ines ringde regeringen och regeringen svarade

Från 2020
Två flickor står utomhus och ler medan de tittar in i kameran. De är klädda i jacka och mössa.
Bildtext Ines Östman (till vänster) och Idun Klingenberg (till höger) ringde regeringen då de var missnöjda med föräldrarnas svar.
Bild: Privat / Malin Klingenberg

Vad gör man när man i coronatider vill övernatta tillsammans med en kompis, men föräldrarna säger nej? Man ringer regeringen, åtminstone om man frågar Idun Klingenberg och Ines Östman.

– I torsdags kom Idun hem och berättade att de hade kontaktat regeringen för att de tycker att det är lite orättvist att de inte får ha en övernattning i lekstugan. Det har att göra med att vi tolkat det här med inomhus och utomhus olika, berättar Iduns mamma Malin Klingenberg då Svenska Yle ringer henne.

Ifall de får leka i lekstugan borde de ju få sova i den också tycker de, förklarar Klingenberg och berättat att de diskuterat frågan en del men att barnen ändå inte var nöjda med föräldrarnas motiveringar.

Våra föräldrar tyckte att det var en väldigt dålig idé att vi skulle sova över i lekstugan och då tänkte vi att vi kanske skulle ringa regeringen och se vad de tyckte.

Då kontaktade de regeringen för att ta reda på deras ståndpunkt.

Tvättade cykeln då ministern ringde

De gick in på regeringens hemsida och sökte upp justitieminister Anna-Maja Henrikssons (SFP) telefonnummer och ringde det.

Ingen var på plats då Idun och Ines ringde, men de lämnade ett meddelande på telefonsvararen och under lördagen ringde Henriksson upp för att besvara flickornas fråga.

– Våra föräldrar tyckte att det var en väldigt dålig idé att vi skulle sova över i lekstugan och då tänkte vi att vi kanske skulle ringa regeringen och se vad de tyckte.

– Vi stod och tvättade våra cyklar, vi hade ringt dagen före och tänkt att hon knappast kommer svara. Det skulle vara lite konstigt om hon skulle svara. Sen ringde hon upp och vi visste inte riktigt vad vi skulle säga.

Henriksson kom med direktiv om att man inte ska träffa äldre människor, och att man inte ska träffas fler än tio personer. Dessutom sa hon att man tror att viruset smittar lite lättare inomhus än utomhus.

I första hand är det ändå upp till föräldrarna att besluta ifall det är okej eller inte, tillägger Henriksson för Svenska Yle.

"Veckans roligaste samtal"

I och med coronaläget har regeringen förvisso mycket att stå i, men Henriksson säger ändå att flickorna beskrev sin fråga så väl så att hon ville ringa upp dagen därpå då hon hade bättre tid.

– Det är förstås bra att det finns så företagsamma barn så att de hittar en direktlänk till regeringen. Det är ju en berättigad fråga, säger Henriksson till Svenska Yle.

Det är första gången så pass unga barn ringer henne, och det var nog veckans roligaste samtal, säger hon.

Iduns mamma Malin säger också att hon i vanliga fall är för att barn tar initiativ och söker reda på information och kontaktar de rätta personerna för att gå till botten med olika frågor.

– Men just i den här tiden blev jag lite besvärad och tänkte på att statsledningen har väldigt mycket större frågor att fundera på. Jag var dels imponerad, dels generad.

Malin Klingenberg ler in i kameran.
Bildtext Iduns mamma Malin är ändå imponerad över flickornas företagsamhet.
Bild: Pressbild: Karolina Isaksson

Hur gick det då, blev det någon övernattning?

– Nej det blev det inte, berättar Idun och Ines. Vi får inte vara inomhus med varandra fortsätter de.

Flickornas föräldrar håller fortsättningsvis fast vid att övernattningen får bli till senare, eftersom de i sådana fall ligger och andas samma luft hela natten. Flickornas motargument är ändå tydligt – de skulle nog i sådana fall redan ha smittat varandra.

Idun och Ines har ändå inte övergett tanken på övernattningen i lekstugan, utan funderar nu på nästa drag. På frågan ifall nästa steg är att ringa Världshälsoorganisationen WHO har de ändå ett tydligt svar: Nej, efterföljt av ett skratt.

I dessa tider är det ändå viktigt att kunna träffa sina vänner, om än utomhus. Idun och Ines tipsar om att man kan gå ut och gå, eller fara till en lekpark. I ett mejl till Svenska Yle tillägger de ännu att de brukar gå på upptäcktsfärd till skogen – och det är ju också ett bra tips.

Jakobstadsborna Idun Klingenberg och Ines Östman ringde regeringen för att fråga om det är okej att övernatta i en lekstuga med en vän

1:52

Diskussion om artikeln