Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Australien vill utreda Kinas hantering av virusutbrottet

Från 2020
Australiens utrikesminister Marise Payne under en presskonferens som hon höll tillsammans med Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab i början av februari i Canberra.
Bildtext Australiens utrikesminister Marise Payne under en presskonferens som hon höll tillsammans med Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab i början av februari i Canberra.
Bild: AFP / Lehtikuva

Australien sällar sig nu till USA och ifrågasätter både Kinas och Världshälsoorganisationens hantering av det nya coronaviruset. Landets regering vill ha en internationell utredning av virusutbrottet.

Australiens utrikesminister Marise Payne har gett en tv-intervju till australiska ABC där hon kräver en oberoende, internationell utredning av hur utbrottet fick sin början, hur viruset kunde sprida sig och hur Kina har hanterat utbrottet.

Payne vill också veta om de kinesiska myndigheterna undanhöll uppgifter för omvärlden och enligt henne kan WHO inte leda den här utredningen.

Den borgerliga australiska regeringens krav får stöd från oppositionen, enligt ABC.

Payne utgår från att Kina i så fall samarbetar med utredarna. Relationerna mellan Australien och Kina har försämrats under senare tid, redan före virusutbrottet.

Australien har trotsat WHO:s råd

I Australien har det också framförts önskemål om att WHO:s roll ska undersökas. Enligt landets hälsominister skulle man ligga sämre till om man hade följt WHO:s riktlinjer till punkt och pricka.

Australien trotsade också WHO:s råd, precis som USA, och stoppade inresor från Kina redan den 1 februari.

Australien har hittills bekräftat 6 586 smittade och 71 dödsfall.

Landets premiärminister Scott Morrison sade i torsdags att det framförts "mycket välgrundad" kritik mot WHO, men att organisationen ändå utför viktigt arbete och förtjänar Australiens stöd.

USA har ju, däremot, stoppat sina bidrag till WHO och upprepade gånger beskyllt Kina för coronakrisen.

Källor: ABC, Reuters, SR

Diskussion om artikeln