Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Migranter som räddades på Medelhavet hålls i viruskarantän på färja i Palermo

Från 2020
De migranter som räddats av det spanska räddningsfartyget Aita Mari, fick klä på sig skyddsdräkter och fördes vidare till den italienska passagerarfärjan på söndagen.
Bildtext De migranter som räddats av det spanska räddningsfartyget Aita Mari, fick klä på sig skyddsdräkter och fördes vidare till den italienska passagerarfärjan på söndagen.

Omkring 180 migranter som räddats ur Medelhavet ska nu hållas i karantän i två veckor på en passagerarfärja utanför hamnen i Palermo, Sicilien. Sedan ska de skickas vidare till andra EU-länder, enligt italienska medier.

Redan i fredags fick 146 migranter gå ombord på det italienska kryssningsfartyget Tirrenia Rubattino, som i allmänhet seglar mellan Palermo och Neapel.

De här migranterna hade tidigare under veckan räddats ur Medelhavet av den tyska hjälporganisationen Sea Eye och deras fartyg Alan Kurdi.

På söndagen fick de sällskap av ytterligare 34 människor som räddats av det spanska räddningsfartyget Aita Mari.

Italien har vägrat ta emot migranter på grund av coronaepidemin. Italien är det land som drabbats värst av epidemin i Europa, med över 23 200 avlidna i covid-19 hittills.

Över 140 migranter räddades redan i fredags av det tyska räddningsfartyget Alan Kurdi och på söndagen fick de sällskap av ytterligare över 30 människor som räddats av ett spanskt räddningsfartyg.

Alla 180 räddade migranter och flyktingar ska nu alltså hållas isolerade på ett passagerarfartyg, som av nyhetsbyrån AFP beskrivs som rätt bekvämt. Ombord finns också 22 frivilligarbetare från Röda korset.

Enligt italienska medier ska de skickas vidare till andra EU-länder då karantänen på två veckor är över.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln