Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Folksamlingar har inte sysselsatt polisen i hela landet i helgen – i Österbotten samlades hundra bilister

Från 2020
Två personer sitter ute vid en strand med koppar i handen med ryggen mot kameran.
Bildtext Två personer samlades vid Vandaforsen i Vanda på söndagen.
Bild: Lehtikuva

Under helgen verkar finländarna i huvudsak ha stannat hemma och polisen har inte tvingats stoppa många gäng på över tio personer, skriver Yle Uutiset. En del undantag har dock förekommit, enligt polisen.

Nu har vi i Finland levt cirka en månad med regeringens begränsningar som bland annat också förbjuder att över tio personer träffas på offentliga platser för att stoppa smittospridningen.

Regeringen rekommenderar också finländare att undvika att hänga på offentliga platser alltid då det är möjligt.

Yle Uutiset frågade polisinrättningar på olika orter ifall polisen haft många övervakningsuppdrag när det gäller folksamlingar.

På många orter har polisen inte behövt ta itu med sådana uppdrag under den här helgen. Det var svaret från polisinrättningarna i Västra Nyland, Uleåborg, Tavastehus och Sydöstra Finland.

Polisen behövdes i Österbotten på lördagskvällen

I Österbotten hade däremot upp till hundra bilar samlats på samma plats på lördagskvällen på olika orter. Polisen har avvägt från fall till fall ifall man behöver ingripa i sådana samlingar. I Vasa har polisen varit tvungen att skingra en grupp och flera polispatruller har behövts för att lugna ner situationen.

En del bilsamlingar har förekommit också i östra Finland, bland annat i Östra Nyland och i Pieksämäki. Enligt polisen har ändå inga bråk skett där.

Polisen i Sydvästra Finland uppger att polisen där har ingripit i under tio fall där folk samlats. I Björneborg skingrade polisen samlingar på kring hundra ungdomar under påsken, men nu har inga liknande samlingar förekommit.

En del ungdomar har samlats vid torget i Salo, men ungdomarna hade följt polisens direktiv och ingen har bötfällts.

Hemmafest stoppades i Rovaniemi

I Lappland har polisen inte sysselsatts av folksamlingar under helgen, men i städerna och i synnerhet i Rovaniemi har polisen ingripit i en hemmafest med för många gäster.

Yle fick inte information om polisens uppdrag av Helsingforspolisen eller polisinrättningen i Inre Finland. Helsingforspolisen uppger att informationen om uppdragen samlas ihop först nästa vecka.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel "Joukkokokoontumiset eivät ole juuri työllistäneet poliisia paitsi muutamalla alueella – Pohjanmaalla jopa yli sadan auton ryhmiä, Lapissa puututtu kotibileisiin" skriven av Sara Salmi, Johannes Pulkkinen, Emilia Korpela, Tanja Kröger, Laura Kosonen, Annu Paassoja, Minna Rosvall och Elina Kaakinen. Översättningen gjordes av Saga Mannila.