Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Med Guds hjälp blir allt bra, säger president Putin medan de ryska sjukhusen kämpar med brist på allt

Från 2020
Uppdaterad 20.04.2020 07:21.
Putin höll sitt tal intill en brasa och med ryska påskläckerheter på bordet.
Bildtext Putin höll sitt tal intill en brasa och med ryska påskläckerheter på bordet.
Bild: AFP / Lehtikuva

President Putin gör det en statschef ska göra i svåra tider. Han talar lugnande till folket. Som vanligt utgår Putin från maktens höjder och talar om hur väl allt är i landet. Det finns pengar, kunskap och relevant sjukvård.

- Situationen är under fullkomlig kontroll, sa Putin då han lyckönskar ryssarna med anledning av den ortodoxa påsken som är årets största religiösa högtid.

I det bandade, drygt tre minuter långa, talet sitter presidenten bredbent i en fåtölj framför en flammande brasa och med typiska ryska påskläckerheter som pasha, kulitj och ägg på ett bord intill.

Han vänder sig till folket utan att ta in deras upplevelse i talet.

- Med Guds hjälp blir allt bra, avslutar Putin sitt lilla tal.

De som kämpar med bristfällig utrustning på de ryska sjukhusen ser en helt annan verklighet än den presidenten vill förmedla.

Ambulanspersonal tog hand om en äldre kvinna som kollapsade vid en busshållplats i centrum av Moskva i fredags. Det är oklart vad kvinnan led av.
Bildtext Ambulanspersonal tog hand om en äldre kvinna som kollapsade vid en busshållplats i centrum av Moskva i fredags. Det är oklart vad kvinnan led av.

Från sjukhusen berättas det att det inte finns skyddsutrustning, eller ens sängar för alla patienter.

Antalet insjuknade ökar snabbt.

Det kommer täta larmrapporter från alla delar av Ryssland om outhärdligt dåliga förhållanden och ett kraftigt ökande antal som har insjuknat i covid-19.

Under de senaste dagarna har de officiella uppgifterna visat att ökningen per dag är över sextusen. Antalet döda sägs vara bara knappt fyrahundra, men många misstänker att det inte stämmer.

Alla begränsningar i rörelsefrihet och alla stängda arbetsplatser har försatt många ryssar i en verkligt svår ekonomisk situation. De fick till en början ett löfte om lön trots att de inte kan jobba. Ett löfte som få har sett infrias.

Självisoleringen väcker missnöje

Nu vill en del att Ryssland ska utlysa undantagstillstånd. Det skulle nämligen innebära att människor har rätt till kompensation för inkomstbortfall och rätt att skjuta upp avbetalningar på lån.

Det som nu gäller kallas självisolering. Något sådant känner den ryska lagstiftningen inte till. Det ryska ministeriet för extrema situationer, det så kallade katastrofministeriet, har låtit desinficera järnvägsstationer och flygplatser. Ministeriet uppmanar också människor att tvätta matvaror innan de används.

En av den ryskortodoxa kyrkans hjälporganisationer delade ut mat till hemlösa och andra hjälpbehövande i Moskva i torsdags.
Bildtext En av den ryskortodoxa kyrkans hjälporganisationer delade ut mat till hemlösa och andra hjälpbehövande i Moskva i torsdags.

På ministeriets webbplats finns det också råd till den som känner psykisk påfrestning på grund av isoleringen. Där uppmanas bland annat tala med närstående eller kontakta experter om det känns outhärdligt.

Kreml går ut med lugnande besked

Kremls talesman Dmitrij Peskov uppgav i helgen till medierna att begränsningarna i rörelsefriheten kan lätta redan inom kort. Enligt Peskov ska frågan behandlas under den här veckan.

Han hävdade att Ryssland snart når den så kallade platån, då antalet smittade inte längre ökar och sedan minskar.

Källor: Kremls webbplats, ria.ru, Vedomosti, mchs.ru, Chodorkovskij-media, Tass, Läkaralliansen, Stolica onega, fontanka.ru

Diskussion om artikeln