Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minst 16 dödade i vansinnesdåd i Nova Scotia - dödligaste masskjutningen i Kanada någonsin

Från 2020
Uppdaterad 20.04.2020 15:11.
Medlemmar ur den kanadensiska polisens specialstyrka vid en bensinstation norr om Halifax, efter att gärningsmannen dödats där.
Bildtext Medlemmar ur den kanadensiska polisens specialstyrka vid en bensinstation norr om Halifax, efter att gärningsmannen dödats där.
Bild: AFP / Lehtikuva

I sydöstra Kanada har minst 16 människor dödats i ett vansinnesdåd där en gärningsman åkte runt i flera timmar och sköt ihjäl människor i provinsen Nova Scotia. Han ska ha varit en 51-årig tandtekniker som till sist själv dödades.

Gärningsmannens vansinnesfärd pågick i ungefär 12 timmar, innan han dödades vid en bensinstation ett 40-tal kilometer norr om provinshuvudstaden Halifax.

Enligt kanadensiska medier ska han ha dödats i skottväxling med polisen, men det har inte bekräftats av poliskällor ännu.

Det hela började i den lilla kustbyn Portapique, ungefär 130 kilometer norr om Halifax sent på lördag kväll. Där hittade polisen flera dödsoffer i och utanför ett hus. Polisen tror att de här dödsoffren kan ha varit gärningsmannens främsta mål.

Karta som visar New York och Nova Scotia
Bildtext Byn Portapique ligger norr om provinshuvudstaden Halifax.
Bild: Yle

Han fortsatte skjuta ihjäl människor på andra håll i byn under de följande timmarna och flera hus i byn hade också stuckits i brand.

Polisen uppmanade människor att låsa in sig i sina hus och helst gå ner i sina källare.

Gärningsmannen var utklädd i vad som liknade en polisuniform, åtminstone en del av tiden. Dessutom körde han inledningsvis en bil som polisen tror att var - skickligt - maskerad för att likna en polisbil.

Polisen delade ut den här bilden för att visa allmänheten hur den bil såg ut som gärningsmannen körde under en del av sin vansinnesfärd.
Bildtext Polisen delade ut den här bilden för att visa allmänheten hur den bil såg ut som gärningsmannen körde under en del av sin vansinnesfärd.

Om gärningsmannen hade maskerat bilen, så tyder det på att masskjutningen var planerad, åtminstone i någon mån.

Motivet okänt

Polisen har identifierat gärningsmannen som en 51-årig man. Enligt kanadensiska medier var han tandtekniker och bodde delvis i Portapique, men ägde fastigheter också på annat håll.

Hans motiv är okänt, men enligt polisen förefaller det som om han inledningsvis hade ett specifikt motiv, men att de senare dödsoffren var slumpvist utvalda. Flera av dem som han sköt mot kände inte till honom sedan tidigare.

Bland dödsoffren finns också en 23-årig kvinnlig polis.

- Det här är en av de mest vettlösa våldshandlingar i vår provins historia, sade Nova Scotias premiärminister Stephen McNeil.

Det här var också den dödligaste masskjutningen i Kanadas historia. Masskjutningar är ovanliga i landet, där vapenlagarna är strikta.

Nu kan polisen inte heller utesluta att man hittar fler dödsoffer.

Premiärminister Justin Trudeau har tackat polisen för insatsen och sänt sina kondoleanser till de drabbade för det "vansinniga våldet" i Nova Scotia.

I hans uttalande säger han att alla de sörjande ska veta att kanadensare över hela landet sörjer med dem. Han uppmärksammar speciellt den unga poliskvinnans anhöriga.

Källor: AP, Reuters, CBC

Korrigering den 20.4.2020 kl.15:07: Namnet på den misstänkta gärningsmannen borttaget. Svenska Yle publicerar i regel inte namnet/n på brottsmisstänkta om det inte finns särskilda skäl för det. I ifrågavarande fall har namnet inte någon relevans för förståelsen av vad som skett.

Diskussion om artikeln