Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Minst 17 döda i vansinnesdåd i Kanada, Unga anser att arbete är meningsfullt, Putin talade till folket

Från 2020
Medlemmar ur den kanadensiska polisens specialstyrka vid en bensinstation norr om Halifax, efter att gärningsmannen dödats där.
Bildtext Medlemmar ur den kanadensiska polisens specialstyrka vid en bensinstation norr om Halifax, efter att gärningsmannen dödats där.
Bild: AFP / Lehtikuva

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Ungdomar är engagerade i sitt arbete och arbete uppfattas som något meningsfullt, det framkommer i Ungdomsbarometern, en undersökning som utfördes 2019. Speciellt unga företagare anser att deras arbete är viktigt. Den positiva inställningen till entreprenörskap har också stärkts bland unga. Det finns emellertid tydliga skillnader mellan könen i deras attityder till arbetsmarknadspositionen och framtiden i arbetslivet.

Varje dag tas coronatester i Jakobstad och hittills finns det fem konstaterade fall inom vårdområdet. Det är Vasa centralsjukhus som gör testerna. Dagligen kommer en mobil mottagningsenhet till Jakobstad för att testa personer som misstänks vara smittade. Vasa centralsjukhus förmedlar provsvaret till den som testat positivt för covid-19. Vasa centralsjukhus kontaktar också det lokala smittskyddsteamet.

Utrikes

I sydöstra Kanada har minst 16 människor dödats i ett vansinnesdåd där en gärningsman åkte runt i flera timmar och sköt ihjäl människor i provinsen Nova Scotia. Han ska ha varit en 51-årig tandtekniker som till sist själv dödades. Gärningsmannens vansinnesfärd pågick i ungefär 12 timmar, innan han dödades vid en bensinstation ett 40-tal kilometer norr om provinshuvudstaden Halifax.

President Putin gör det en statschef ska göra i svåra tider. Han talar lugnande till folket. Som vanligt utgår Putin från maktens höjder och talar om hur väl allt är i landet. Det finns pengar, kunskap och relevant sjukvård. Situationen är under fullkomlig kontroll, sa Putin då han lyckönskar ryssarna med anledning av den ortodoxa påsken som är årets största religiösa högtid.

De ekonomiska siffrorna för Kina ser inte bra ut just nu. Stora delar av den kinesiska ekonomin stängdes då pandemins omfattning blev uppenbar i januari. Samtidigt minskade den globala efterfrågan och det finns också frågetecken för Finlands del eftersom banden till Kina är starka.

Väder

Till en början är det rätt molnigt och i öster och i norr förekommer lokalt regn eller snöblandat regn. Men under dagens lopp blir det klarare på många håll.

Det är omkring 5 till 10 plusgrader i hela landet. Till natten blir det kallare.

Diskussion om artikeln