Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vad längtar du efter just nu? Säg det med boktitelpoesi!

Från 2020
Boktitelpoesi.
Bildtext Ett exempel på boktitelsdikt.
Bild: Yle/Marit Lindqvist

Detta är sjätte veckan som biblioteken håller stängt, och för en som är van att besöka det lokala biblioteket minst en gång i veckan känns det nästan outhärdligt trist och tråkigt.

Innan biblioteket stängde sina dörrar lånade jag en hel binge böcker som jag dessvärre redan hunnit läst ut. Och det kommer antagligen att gå många veckor till innan jag får lov att fylla på läsförrådet igen.

Ja, det har till och med gått så långt att jag som ogärna läser böcker digitalt gått och lånat min första e-bok – det ni!

Ljudböcker har jag lyssnat på lite från och till, men jag har ofta lite svårt att koncentrera mig och föredrar att bläddra fram och tillbaka i en fysisk bok.

Kvinna lyssnar på radio med hörlurar.
Bild: Wikimedia commons/Library of Congress

Om boken är min egen har jag ovanan att klottra i den, göra understreckningar, rita in utropstecken, hjärtan och smileys – ja, hujedamej. Folk drar sig för att låna böcker av mig just på grund av detta.

Vårstädning i bokhyllan

På sociala medier ser jag att den stora vårstädningen också nått bokhyllan: folk dammar av sina böcker, man sorterar ut böcker man vill slänga eller sälja, man piggar upp sig med en nyordning.

En del har sina böcker i alfabetiskt ordning eller i ämnesordning, andra har pocketböckerna för sig och de inbundna böckerna för sig, en del har ordnat böckerna enligt författarnas hemland och andra gör en snygg uppdelning enligt färg.

En bokhylla med böcker i färgordning.
Bildtext En del ordnar sina böcker enligt regnbågens färger.
Bild: Wikimedia commons/Jon Dowland

På sociala medier cirkulerar det också en hel del kul utmaningar, som att slå upp en bok man har nära till hands på en viss sida och citera den tredje meningen på sidan, eller att publicera bilder på 10 böcker som varit viktiga för en utan att kommentera dem, eller att beskriva sig själv med hjälp av olika boktitlar. Som exempel: Vad är du rädd för? Vad hoppas du på? Vilket råd skulle du vilja ge?

Jag kollar runt i min bokhylla för att hitta lämplig kvällsläsning, en hyllvärmare som jag inte tagit mig tid att läsa innan och fastnar för Stig Claessons tunna bok Samtal på ett fjärrtåg – kanske för att jag längtar efter att få åka tåg igen.

Jag får en idé – jag hittar en handfull böcker vars titlar beskriver det jag längtar speciellt mycket efter just nu och gör en boktiteldikt av dem:

Samtal på ett fjärrtåg
Höga berg, djupa dalar
nio nätter
En färd mot vindens ansikte
jag har all tid i världen

Den här veckan (20-26.4.2020) firas Läsveckan runtom i vårt land med temat "Kreativitet i luften!" och på Svenska Yle Kultur vill vi också uppmärksamma böcker och läsning på ett kul och kreativt sätt.

Vad längtar du efter alldeles speciellt just nu? Berätta det för oss med en boktiteldikt.

Skriv ner din dikt i kommentarsfältet här nedan, eller fota din egen boktiteltdikt och posta den i din story på Instagram. Tagga @ylekultur så kan vi dela ditt foto i våra egna stories!

Om du lägger upp en bild i ditt IG-flöde, tagga @ylekultur och #boktiteldikt så hittar vi dina bilder där också!