Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hundar och katter finns i allt fler hushåll - men de är dyra i drift

Från 2020
Uppdaterad 20.04.2020 11:52.
Kuva koirasta. Vain Puoli seitsemän -ohjelman käyttöön.
Bildtext Allt fler vill ha sällskapsdjur.
Bild: Minna Asikainen / Yle

Nästan vart tredje hushåll har sällskapsdjur, visar uppgifter från Statistikcentralen. 31 procent av hushållen ägde en hund eller en katt år 2016. I Finland fanns det omkring 700 000 hundar och omkring 590 000 katter.

Över en halv miljon hushåll hade hund, vilket var 60 000 fler än fyra år tidigare. Också antalet hushåll med katt hade ökat, även om mer måttfullt.

Vanligast var det med sällskapsdjur i barnfamiljer. Hälften av barnfamiljerna har hund eller katt, enligt siffrorna från 2016.

Av ensamboende hade en femtedel sällskapsdjur - 9 procent katt och 12 procent hund. Bland barnlösa par var andelarna nästan dubbelt så stora: 42 procent hade sällskapsdjur.

Vid stigande ålder minskar antalet sällskapsdjur i hushållen. Bara drygt en tiondel av över 64-åringarna hade sällskapsdjur.

Blir allt dyrare med sällskapsdjur

Allt mer pengar satsas också på hundarna och katterna. År 2016 rör det sig om en totalsumma på närmare en miljard euro. Beloppet innehåller inköp av nya sällskapsdjur, mat, utrustning, läkemedel, försäkringar, veterinärtjänster, trimning med mera.

Per hushåll blir det cirka 1 000 euro per år. Det är en ökning från 2012 med ca 330 euro. Mest pengar går till veterinärtjänster.
Ökningen var kraftigast när det gäller konsumtionen av veterinärtjänster och andra tjänster för sällskapsdjur, som till exempel trimning.

Coronakrisen ökar intresset för hund

Nu under coronakrisen har allt fler familjer börjat fundera på att skaffa en valp, uppger Kennelförbundet för Helsingin Sanomat.

Hunduppfödarna bekräftar samma trend. Valparna går bra åt, bättre än under fjolåret, säger Kennelförbundets ordförande Harri Lehkonen.

Det är vanligt då tiderna är svåra och folk tillbringar mera tid hemma att man vill skaffa hund som sällskap. Så var det under lågkonjunkturen i början av 90-talet och finanskrisen 2008, säger han.

Men branschen manar till eftertanke: Det kommer en dag då coronakrisen är över och långa arbets- och skoldagar tar vid. Vem hinner då ta hand om djuret?

Diskussion om artikeln