Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De kinesiska ansiktsmaskerna verkar duga endast för soptippen - Försörjningsberedskapscentralen: De är obrukbara

Från 2020
Finnairin kone toi Kiinasta tilattuja suojavarusteita Helsinki-Vantaan lentoasemalle.
Bildtext Andningsskydden kom med flygfrakt från Kina
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Alla de andningsskydd som Försörjningsberedskapscentralen beställde av affärsmannen Onni Sarmaste har visat sig vara odugliga. Det uppgav centralens tillförordnade vd, Janne Känkänen, i Yleprogrammet Morgonettan i morse.

Försörjningsberedskapscentralen beställde andningsskydd för 10 miljoner euro av affärsmannen Onni Sarmaste och företagaren i skönhetsbranschen, Tiina Jylhä. Då leveransen anlände visade det sig att skydden inte uppfyllde sjukhuskrav.

Till en början hette det att skydden nog ändå kunde användas på äldreboenden och i hemvården, men i fredags kom beskedet att de orsakar allergier och avsöndrar en konstig lukt. Användningen av dem förbjöds till dess man visste orsaken.

Totalt obrukbara

Känkänen lät i morse förstå att det nu är klart att andningsskydden är totalt oanvändbara. De kan inte användas överhuvudtaget, konstaterade han.

Nu utreder Försörjningsberedskapscentralen huruvida det går att få pengarna tillbaka. Myndigheterna har delvis fryst medlen, dels i Estland och dels i Finland.

Affärsmannen Sarmaste och centralen tvistar om hurudana andningsskydd som egentligen beställdes. Enligt Känkänen fanns det inom centralen inte tillräckligt stor kunnande för så här stora och plötsliga affärer.

- Här måste vi öka vår expertis, säger han.

Centralkriminalpolisen har inlett en förundersökning om affärerna. Brottsrubriceringen är grovt bedrägeri.

Diskussion om artikeln