Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Jag vet att det kan vara över när som helst" – alla tiders blåvita målskytt Linda Sällström har bara en dröm kvar i karriären

Från 2020
Uppdaterad 21.04.2020 09:35.

Historiska målskytten Linda Sällström drömmer om att få spela ett mästerskap till

Efter tre korsbandsskador var hon redan färdig att ge upp. Men Linda Sällström gav fotbollen en chans till. Den satsningen har fört henne till Frankrike som fotbollsproffs och gett henne alla tiders finländska målrekord. Men en dröm vill hon ännu förverkliga.

En iskall nordanvind sveper in över sandplanen vid Idrottsplatsen i Korso i Vanda. Trots att solen skiner är det ruggigt kallt.

Från den till synes ödsliga planen hörs dova smällar av en medicinboll som kastas mot träläktaren på den ena långsidan av planen. Det finns inte en levande själ på hela området, förutom en ensam idrottare som utför dagens träningspass.

Det är fotbollsproffset Linda Sällström som tagit sig till planen hon ofta tränade på som yngre.

Egentligen ska hon inte vara i Finland den här tiden på året. Sällström borde som bäst spela fotboll i Paris FC i den högsta franska serien. Men liksom för alla idrottare kom coronaviruset och svängde upp och ner på vardagen.

Linda Sällström springer på sandplanen i Korso
Bildtext Proffsarenorna i Frankrike har bytts ut mot sandplanen i Korso. Linda Sällström flydde coronaepidemin hem till Finland.
Bild: Yle/Magnus Eklöv

Träning på egen hand

När coronan stängde all idrott i Europa tog Sällström flyget hem till Finland. Sedan dess har landslagets målspruta nummer ett tränat på egen hand enligt träningsprogram som kommer från klubblagets tränare i Paris.

– Jag har det ändå bra som kan träna ute, värre är det med lagkamraterna som har utegångsförbud. De har verkligen begränsade träningsmöjligheter.

Många av övningarna på träningsprogrammet fokuserar på fartuthållighet, styrka och explosivitet. Bollen har Sällström knappt rört. Träningen är helt annan än vad den brukar vara den här tiden.

– Det är bara att gilla läget. Det är en speciell situation för alla och det gäller att göra det bästa av den. Hälsan går före allt.

Men det är inte bara klubbverksamheten som ligger nere. Stoppet gäller även all landslagsfotboll. Det här betyder att också det pågående EM-kvalet är avbrutet på obestämd tid.

Det betyder att också Linda Sällströms stora – och enda – dröm är uppskjutet.

Se Sportlivs minidokumentär om Linda Sällström:

Alla tiders målskytt fick skjuta fram sina drömmar - EM kan vara Linda Sällströms sista chans - Spela upp på Arenan

Ett mästerskap till

Kvalet för EM 2021 hann komma igång innan coronaviruset slog till. För Sällström har kvalet en speciell betydelse.

Det enda mästerskapet hon deltagit i var hemma-EM 2009. Som 21-åring var fokuset inte i nuet, utan tankarna kretsade endast kring följande steg i karriären.

– Då kunde jag inte njuta av stunden och uppskatta det att jag fick spela mästerskapsfotboll. Jag tänkte att det här ju bara är början, säger Sällström.

– Nu när jag närmar mig slutet förstår jag uppskatta det jag får vara med om. För nu vet jag att karriären kan vara över när som helst.

Sällström talar av erfarenhet. Hennes karriär har redan varit fem före över ett flertal gånger med några allvarliga knäskador längs vägen.

Nu jagar hon revansch för uteblivna mästerskap.

”Efter den tredje korsbandsskadan på tre år trodde jag absolut inte att jag skulle vara där jag är i dag. Jag trodde att fotbollskarriären i stort sett var över och hade accepterat att jag aldrig uppnår det jag drömt om.”
-Linda Sällström

Efter hemmaturneringen 2009 var siktet inställt på följande EM 2013. Det skulle bli Linda Sällströms stora genombrott.

Karriären pekade spikrakt uppåt och Sällström skulle göra avtryck på de svenska gräsplanerna. Det här är mitt EM, tänkte hon.

Men drömmen sprack redan innan turneringen ens hann börja. Hon åkte på sin andra svåra knäskada på våren och EM byttes mot rehabilitering.

Siktet ställdes in på följande EM 2017. Förberedelserna inför kvalet kantades igen av skadeproblem, men optimisten i Sällström ingjöt tro på att det kanske ändå skulle gå vägen, att hon trots allt skulle göra sitt livs bästa matcher just där.

Även den drömmen krossades då Finland inte alls tog sig till EM.

– Det var en enorm besvikelse, det sved verkligen. Därför vill jag nu ha revansch, säger Sällström bestämt.

– Det enda jag har i tankarna nu är EM och att vi ska ta oss dit. Det är min enda stora dröm jag har kvar och vill uppnå under fotbollskarriären. Jag vill spela ett mästerskap till och uppleva den speciella stämningen ännu en gång.

Historisk målskytt

I höstas nådde Sällström två milstolpar. Hon kom upp i 100 spelade landskamper och i EM-kvalmatchen mot Albanien skrev hon ett stycke finländsk fotbollshistoria då hon slog in sig som alla tiders målskytt.

Och hon har inte stannat där. Efter att hon tangerade rekordet på 41 mål har hon satt in fem bollar till och ligger nu på totalt 46 landslagsmål.

Målrekordet var något som hon fikat efter länge. Ett rekord som på grund av alla skador såg ut att aldrig bli verklighet.

– Det var skönt. Jag har säkert i tio år gått och tänkt på att slå det där rekordet. Jag ville nå något konkret inom fotbollen och få skriva mitt namn i historieböckerna.

Med 46 gjorda mål – och förhoppningsvis ännu några till på kommande – lär Sällström få behålla sitt rekord ett bra tag framöver.

Se målkavalkad från EM-kvalmatchen mot Albanien där Sällström blev alla tiders målskytt:

Se målen när Finlands fotbollsdamer krossade Albanien och Linda Sällström skrev historia! - Spela upp på Arenan

EM 2022?

Ett, två, tre, fyra.

Sällström mäter tio steg från läktaren mot planen. Följande del av träningen ska utföras. Också den här övningen sker utan boll.

– Jag ska löpa intervaller upp för trappan. Fyra serier, snabbuthållighet, ropar Sällström då hon ställer sig på linjen för den första intervallserien.

I och med att EM-kvalet är avbrutet kommer troligtvis också själva mästerskapet att flytta från sommaren 2021 till följande sommar. Det här betyder att Sällström hamnar vänta ett år till på att möjligen få sin dröm uppfylld.

– För mig ändrar det här ingenting vad beträffar min egen tankegång och uppladdning. Jag lever med ett kortare tidsperspektiv och planerar inte så långt in i framtiden. Det blir ändå sällan som man planerat.

Finland har spelat fyra matcher i det pågående EM-kvalet och leder sin grupp med tre segrar och en oavgjord match.

När än EM spelas är Sällström redo att godkänna vilket beslut som helst – bara de som fattar besluten verkligen tar alla aspekter i beaktande. Här slänger hon en känga till internationella fotbollsförbundet Fifa, som enligt henne ofta glömt bort damfotbollen.

– Förut har allt kretsat kring herrarna. Men om man nu väger in olika aspekter och synpunkter och sen väljer att flytta på vårt EM, så köper jag det. Men om man bara flyttar på dam-EM för att herrarna ska få utrymme så är det inte bra, säger Sällström.

På nationell nivå har man kommit längre i jämlikhetsarbetet. Här får damerna samma arvode för landslagsspel som herrarna. Inom Fifa är vägen fram till samma nivå av jämlikhet fortfarande lång.

Läkarstudier väntar

När den första serien av intervaller är över sätter sig Sällström på läktaren och tar en slurk vatten. Det är ett par minuter före följande serie.

Hittills har hon fått ha planen för sig själv, men nu dyker en man med en stor ryggsäck upp. Han ställer sig på tryggt avstånd i andra ändan av planen och börjar slänga frisbeen.

– Tryggt avstånd… Här har nog inte varit trångt på sistone, säger Sällström och syftar på säkerhetsavståndet som rekommenderas under coronatiden.

Linda Sällström kastar medicinboll mot trävägg
Bildtext Träningen består för tillfället av mycket annat än bara bolltekninksövningar. På planen har det inte direkt varit trängsel.
Bild: Yle/Magnus Eklöv

Sällström studerar själv till läkare. För tillfället är studierna på is eftersom proffsfotbollen går före allt annat, men så fort spelarkarriären är över återupptar hon studierna. Då hon i något skede återvänder till skolbänken ska hon också besluta sig för inriktning i studierna.

Man kunde tänka att idrottsmedicin ligger nära hjärtat. Inte minst med tanke på Sällströms erfarenhet som idrottare – och framför allt som skadad idrottare. På den här punkten håller hon med.

– Jag har funderat en del på saken och tror att jag skulle ha stor förståelse för idrottare och idrottsskador genom mina egna erfarenheter. För tillfället känns det som en naturlig inriktning.

Sista matchen

Innan det är dags att avsluta dagens pass löper Sällström ännu några varv på planen med en boll vid fötterna. Det på begäran, för att Sportliv också ska få bildmaterial med ens lite inslag av fotboll.

Det visar sig att Sällström inte har någon boll hemma i Vanda. Ja, eller boll har hon men ingen pump att fylla den med. Det är något hon inte behövt bekymra sig över sedan junioråren.

”Damfotbollen har tagit stora steg på sistone och intresset för oss har ökat. Jag vill nu ge fansen och människorna runtomkring oss upplevelsen att heja på oss i nästa mästerskap.”
-Linda Sällström

Det har nu gått elva år sedan hon senast spelade i ett mästerskap – det första och hittills enda.

Nu är drömmen att få göra det en gång till innan fotbollskarriären är över. Och om hon når den drömmen kan skorna samtidigt åka upp på hyllan.

– Klockan tickar och jag blir ju inte precis yngre. Jag har inte satt något slutdatum, men jag fyller 32 i sommar och tror inte jag kommer att spela tills jag är 40. Så jag har inte så många år kvar.

Men som sagt går saker sällan som planerat – det vet inte minst Linda Sällström.

P.S. Fast så hemskt långt från sina barndomsdrömmar har hon kanske ändå inte hamnat... Kolla in Idrottsbiten från 2003:

Linda Sällström som 15-årig stortalang i både friidrott och fotboll: I framtiden ska jag bli miljonär - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln