Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Wladimir Klitschko ville inte möta honom, han var ett stort hot" – boxaren Robert Helenius var nära VM-titelfajt för tio år sedan

Från 2020
I april 2011 besegrade Robert Helenius Samuel Peter i Tyskland.
Bildtext I april 2011 besegrade Robert Helenius Samuel Peter i Tyskland.
Bild: EPA/OLIVER KRATO/AOP

I början av 2010-talet gick tungviktsboxaren Robert Helenius som tåget och knockade många tunga namn. Det hade kunnat bli en drömmatch mot Wladimir Klitschko, men både Helenius och kollegan Dillian Whyte uppger att ukrainaren vägrade. Nu skulle finländaren vilja möta Anthony Joshua, men britten har andra planer.

För Robert Helenius blev det aldrig någon match mot storstjärnan Wladimir Klitschko, som avslutade karriären för tre år sedan. Helenius säger till Sky Sports att Klitschko vägrade.

– Jag hade verkligen velat boxas mot honom men jag fick höra att han inte ville gå en match mot mig. Jag vet inte varför.

– Jag tror att jag var jättenära. Jag var nummer sex hos Boxrec (boxningsstatistiksajt) och första utmanare till hans bälte, säger Helenius.

Förlustmatchen mot Anthony Joshua i april 2017 blev Wladimir Klitschkos sista.
Bildtext Förlustmatchen mot Anthony Joshua i april 2017 blev Wladimir Klitschkos sista.
Bild: Axel Heimken/dpa/Alamy/AOP

Tungviktsboxaren Dillian Whyte är inne på samma linje.

– Helenius var ett stort hot mot Klitschko. I ett skede ville Klitschko inte möta honom.

– Helenius är en farlig kille, han är lång och kan slå. Vad som gör honom så farlig är att han är smart, säger Whyte till Sky Sports.

I december 2018 knockade Dillian Whyte Dereck Chisora.
Bildtext I december 2018 knockade Dillian Whyte Dereck Chisora.
Bild: Rex Features/All Over Press

I stället för att gå en stormatch mot Klitschko inleddes så småningom en lång svacka i Helenius karriär. I slutet av år 2011 besegrade han med nöd och näppe Dereck Chisora och efter det drogs finländaren med skadeproblem.

Många befarade att Helenius hade gjort sitt i världstoppen innan den tunga segern mot polacken Adam Kownacki i mars 2020.

Helenius har uppgett att han nu ser fram emot en match mot britten Anthony Joshua som sitter på fyra tungviktsbälten.

Frågar man Joshua om önskvärda motståndare så lyser ändå Helenius namn med sin frånvaro. Britten radade upp sex namn i Sky Sports intervju som kan ses på Youtube.

– Oleksandr Usyk, Deontay Wilder, Tyson Fury, Luis Ortiz, Adam Kownacki, Jarrel Miller.

"Ingen betydelse för Joshuas karriär"

Yle Urheilus Christer Sarlin är inte överraskad.

– En seger mot Helenius skulle inte ha någon som helst betydelse för Joshuas karriär. Det skulle inte heller handla om någon stormatch ur ett ekonomiskt perspektiv.

Joshuas nästa motståndare är bulgaren Kubrat Pulev. Därefter tror Sarlin att Joshua kommer att möta Oleksandr Usyk. Och efter det kan en jättematch mot Tyson Fury vänta.

Diskussion om artikeln