Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dotterbolag till Norwegian begär konkurs

Från 2020
Uppdaterad 20.04.2020 17:00.
Norwegian-plan på Arlanda den 5 mars 2015.
Bildtext Också Norwegian har drabbats hårt av coronaviruspandemin.
Bild: EPA/JOHAN NILSSON

Fyra dotterbolag till flygbolaget Norwegian ansöker om konkurs. Det handlar om pilot- och kabinbesättningsbolagen i Sverige och Danmark.

Moderbolaget i Norge och dotterbolagen där påverkas inte, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Norwegian har också sagt upp avtalen med OSM Aviation och Rishworth som levererar crewtjänster till Norwegian. Bolagen har flygande personal i Sverige, Spanien, England, Finland och USA.

Totalt påverkas 1 571 piloter och 3 134 övriga besättningsmedlemmar i Sverige, Danmark, Finland, Spanien, Storbritannien och USA.

Noll intäkter i dagsläget

Enligt bolaget har coronaviruspandemin, inklusive omfattande reserestriktioner, påverkat resandet kraftigt och lett till permitteringar av personalen.

I Norge ersätter staten kostnaderna för den permitterade personalens löner, skriver Norwegian, medan bolagets lönekostnader i Sverige och Danmark inte ersätts av staten.

Bolaget säger sig ha ansökt om statligt stöd i Sverige och Danmark, men bolagets förfrågan har inte bemötts av något konkret förslag.

Samma stöd som för SAS

Koncernchefen Jakob Schram sa under en presskonferens på måndagen att huvudorsaken till att man nu ansöker om konkurs för en del av verksamheten är bristen på likviditet. När efterfrågan på flygresandet har rasat har bolaget noll intäkter.

Enligt Schram har det tagit för lång tid för till exempel svenska myndigheter att återkomma till frågan om eventuella statliga stöd.

- Det vi hade önskat var en handlingskraftig reaktion i Sverige och Danmark och ett stöd i linje med minst det som konkurrenten SAS har fått, sa Schram.

Schram sa också att "alla vet att bolaget var pressat redan före covid-19-krisen".

Koncernchefen talade om en framtid där Norwegian kan fortsätta flyga på den svenska och danska marknaden, och att bolaget när det blir möjligt igen, stegvis ska bygga upp sin verksamhet.

Diskussion om artikeln