Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu kan egenföretagarna ansöka om stöd – hjälpen kan komma snabbt

Från 2020
Uppdaterad 20.04.2020 19:02.
Tommi Virkama
Bildtext Tommi Virkama handhar ansökningarna vid Vasek.
Bild: Yle/Roger Källman

Nu kan egenföretagarna fylla i ansökan om det särskilda stöd som regeringen beslutat om. Stödet är på 2 000 euro och är en engångssumma.

I Vasaregionen riktas ansökan till näringslivsbolaget Vasek.

Tommi Virkama är direktör för Startia som sköter nyföretagarverksamheten inom Vasek. Nu är det han som ansvarar för egenföretagarstödet.

– Vi har åtta företagsrådgivare och alla är med och förbereder de här besluten, säger Virkama.

Vill undvika konkursvåg

Stödet är av engångsnatur och uppgår till 2 000 euro. Tanken med det här stödet är att det ska hjälpa företagaren att komma över den akuta likviditetskris som coronapandemin kan orsaka. På det här sättet vill man undvika en våg av konkurser bland småföretagen.

Stödet utbetalas för kostnader som uppkommer under tiden 16 mars till 30 augusti och kan sökas ända till den sista september i år.

Ingen rusning ännu

På måndagen hade Vasek ännu inte fått in fler än några tiotal ansökningar men de lär bli fler.

– Vi räknar med att det kan uppgå till 3 000 ansökningar inom Vaseks område, förstås beroende på hur hårt coronapandemin slutligen slår mot företagarna, säger Tommi Virkama.

Vaseks område omfattar kommunerna Vasa, Korsholm, Malax, Korsnäs, Vörå, Laihela och Storkyro.

Stödet är uttryckligen till för att täcka fasta kostnader, som till exempel hyror, och får inte användas till att betala lön.

– Det kan låta som en liten summa, men det kan också vara det som blir avgörande för att hålla verksamheten i gång tills det svänger, säger Virkama.

Hur långt pengarna räcker beror förstås på hurdana kostnader företaget har.

– För någon täcker det en månad men för någon annan kan det räcka för flera månader.

Ansökningarna behandlas snabbt

De egenföretagare som nu söker om stödet kan i bästa fall få stödet rätt snabbt.

- Vasek tar emot ansökningarna och alla bilagor och gör ett beslutsförslag till kommunen i fråga. Sedan tar ansvarig tjänsteman vid och fattar det slutliga beslutet, och kommunen betalar ut stödet, säger Virkama.

Det kommunala stödet för egenföretagare administreras i Jakobstadsregionen av näringslivscentralen Concordia, i Karleby av Kosek och i Sydösterbotten av kommunernas egna näringslivscentraler.

Större företag kan i sin tur ansöka om stöd från NTM-centralen.