Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Man har alltid paranoida tankar om att allting kommer gå åt helvete”: Tim Sparvs noja håller honom på tårna – kaptenen redo att bevisa sig värdig sin plats i landslagstruppen

Från 2020
Tim Sparv firar.
Bildtext Tim Sparv väntar innerligt på chansen att leda ut Finland på planen i ett stort mästerskap.
Bild: Yle/ Tomi Hänninen

Väntan på årets höjdpunkt och det Tim Sparv ser mest framemot blir lång. Samtidigt gror tankar om huruvida han alls platsar i laget då det äntligen är dags. Nojan är kanske en del av mitt finländska personlighetsdrag, säger han i en intervju för podcasten Lundh.

– Är det inte symtomatiskt för ett finskt fotbollslandslag på något sätt, säger landslagskaptenen Tim Sparv och skrattar i en lång intervju med podcasten Lundh, då samtalet går över för att diskutera den historiska bedriften och EM.

– Att man kvalificerar sig till ett mästerskap för första gången någonsin och så kommer coronaviruset och gör att mästerskapet flyttas fram. Det är ju helt otroligt. Men beslutet i sig var det enda riktiga och det var klokt och ansvarsfullt av Uefa.

Utöver att Sparv nu väntar ivrigt på möjligheten att vara med och föra FC Midtjylland till ett tredje mästerskap får han även vänta ännu längre på en chans att vara med om ett historiskt första mästerskaps slutspel i finska landslagströjan.

Det är ingen som är säker på sin plats. Förutom kanske Teemu Pukki men alla andra ska tävla för sin plats.

Sin plats i landslaget då det väl är dags för EM ser han ändå inte alls som given – trots den viktiga roll han har spelat i laget.

– Jag räknar inte med någonting. Det är kanske en del av mitt finländska personlighetsdrag. Man har alltid lite paranoida tankar om att allting kommer gå åt helvete. Men det är säkert det som håller mig på tårna, erkänner Sparv.

Sparv har moroten framför sig

– Jag vet att det säkert finns många spelare där ute som vill ha min plats. Men sedan känner jag också att jag har haft en viktig och stor roll i många år. Finsk landslagsfotboll har varit en stor del av min identitet de senaste tio till femton åren, så jag känner en fantastisk tillit från tränarstaben och spelartruppen.

Teemu Pukki firar ett landslagsmål.
Bildtext Teemu Pukki behöver inte känna sig utmanad enligt Tim Sparv.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Sparv hoppas alltså innerligt, och tror också innerst inne, att han kommer att leda ut laget på planen då de möter Danmark, Belgien och Ryssland i EM 2021.

– Men jag vet också att om jag inte är i form och inte visar tillräckligt, så kommer jag inte att stå där.

Att ”ha moroten framför sig” är ändå något som motiverar den 33-årige landslagskaptenen enormt.

Samtidigt ser han den ett år långa väntan som en möjlighet för unga spelare att växa till sig och kanske ta en plats i A-landslaget.

– Det är definitivt konkurrens om spelplatserna. Vilket jag enbart tycker att är sunt. Oavsett om man är Andreas Granqvist eller Tim Sparv så ska det finnas en konkurrens. Det är ingen som är säker på sin plats. Förutom kanske Teemu Pukki men alla andra ska tävla för sin plats.

Känner sig dålig över att han inte sprang naken på torget

Också i Sverige noterade man landslagskaptenens löfte om att springa naken på torget om Finland tar sig till EM. Och inte heller grannarna gick det förbi att Sparv aldrig gjorde det han lovade.

Hans blygsamma försök till att hålla vad han lovade genom att visa sig i födslodräkten på Instagram får inte godkänt betyg och i podcasten ställs han mot väggen.

Något som får Sparv att skratta.

– Som finländare känns det jättedåligt att jag inte hållit vad jag lovat. Det är någonting jag fortfarande går och funderar på.

– Efter matchen mot Liechtenstein så var det nära att jag tagit med mig lagkamraterna och sprungit till det närmaste torget. Men det var också efter att man fått i sig tio till femton shots.

Diskussion om artikeln