Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fiskodling utanför Jakobstad blir fall för förvaltningsdomstolen – motståndare: ”Känns inte som det här hör hemma i en rättsstat”

Från 2020
Fäboda
Bildtext Arkivbild från Fäboda, en folkkär del av Jakobstadsregionens skärgård.
Bild: YLE/Chanette Härus

Senast den 25 maj ska ett besvär vara inlämnat vid Vasa förvaltningsdomstol och det kommer det att vara, försäkrar Maj-Len Enlund i Larsmo. Hon är en av dem som aktivt kämpat emot Ekofish fiskodling och säger att hon kommer att göra det till högsta rättsinstans.

- Visst blev man rejält besviken, säger Maj-Len Enlund.

Hon syftar på det besked som kom förra veckan. Företaget Ekofish beviljades av Regionförvaltningsverket tillstånd att odla 700 000 kilo fisk i öppna kassar per säsong i ett område i havsbandet utanför skärgård som Mässkär, Öuran, Ådö och Fäboda. Det är visserligen 250 000 kilo mindre än Ekofish hade ansökt om, men fortfarande för mycket enligt Enlund.

- Vi borde inte belasta havet ett dugg mera än vi redan gör i vårt område, tvärtom borde vi arbeta för att få havet att må bättre, säger Enlund.

Hon får medhåll av Pontus Blomqvist, aktiv i Jakobstadsnejdens natur och en av initiativtagarna bakom namninsamlingen Nej till fiskodling med öppna kassar utanför Jakobstad.

- Det känns inte som det här hör hemma i en rättsstat, säger Blomqvist och hänvisar till att Ekofish fått tillstånd att inleda sin verksamhet oavsett om besvär inkommer samtidigt som det inte gjorts någon miljökonsekvensbedömning.

Till högsta instans

Blomqvist jämför fiskodlingen utanför Jakobstad med den som planeras utanför Kaskö. För planerna i Kaskö beslöt NTM-centralen att en miljökonsekvensbedömning måste utföras.

Varken Enlund eller Blomqvist säger sig kunna förstå varför havsmiljön utanför Jakobstad skulle vara mindre känslig, tvärtom.

- Vi har jobbat i tiotals år för att förbättra vattenkvaliteten i Jakobstad, inte minst som vi haft pappersfabriken här. Så precis när man börjar se botten igen kommer detta, säger Blomqvist.

Enlund säger för sin del att hon är en av dem som nu fungerar som språkrör för många andra, inte minst villaägare i området som berörs. Och efter några dagars besvikelse har man nu samlat sig för att åter agera.

- Nu lusläser vi alla dokument och så börjar vi formulera ett besvär. Det kommer att vara inlämnat till förvaltningsdomstolen senast 25 maj. Och vi är beredda att föra det här till Högsta förvaltningsdomstolen om så krävs.

Oro och rädsla bland villaägare

Det grämer både Enlund och Blomqvist att Ekofish meddelat att man inleder fiskodlingen redan i maj, medan rättsmaskineriet mal betydligt långsammare.

- Folk är ledsna, villaägare är rädda. Rädda för algblomning, för att vattnet ska börja kännas äckligt, för att man inte ska vilja simma längre, säger Blomqvist.