Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Netanyahu och Gantz bildar nödregering - turas om som statsminister

Från 2020
Uppdaterad 20.04.2020 22:23.
Benjamin Netanyahu vid ett regeringssammanträde i december 2019.
Bildtext Benjamin Netanyahu vid ett regeringssammanträde i december 2019.
Bild: Ronen Zvulun / EPA

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och hans politiska rival Benny Gantz har enats om att bilda en nödregering. Därmed avslutas landets värsta politiska dödläge.

Netanyahu och den tidigare försvarschefen Gantz som leder mittenalliansen Blåvitt undertecknade avtalet efter flera veckor av förhandlingar.

Innan dess hade tre parlamentsval hållits i landet på ett år utan att varken Netanyahus Likud eller Blåvitt lyckades bilda regering.

Avtalet uppges vara treårigt och innebära att Netanyahu och Gantz leder regeringen i tur och ordning. Netanyahu är premiärminister under första halvan, varpå Gantz tar över.

Avtalet innebär nästan säkert att Netanyahu kommer att vara premiärminister samtidigt, och kanske under hela den tid, som en korruptionsrättegång mot honom pågår. Netanyahu bestrider åtalen.

Gantz blir försvarsminister

Den tidigare försvarschefen Gantz ska till en början vara försvarsminister. Dessutom ska flera av Gantz allierade bli ministrar, bland dem två medlemmar av Arbetarpartiet.

Enligt överenskommelsen kommer Likud att ha inflytande över utnämningar inom rättsväsendet.

Netanyahu har suttit vid makten de senaste elva åren. Han åtalas för korruption, bland annat på grund av mutbrott och bedrägeri.

Ledaren för mittenalliansen Blåvitt Benny Gantz i Ramat Gan den 9 mars 2020.
Bildtext Ledaren för Blåvitt Benny Gantz i Ramat Gan den 9 mars 2020.
Bild: AFP / Lehtikuva

Gantz har inför val lovat att han inte kommer att sitta i en regering tillsammans med Netanyahu ifall åtal har väckts mot honom.

Han har ändå nyligen ändrat sig med motiveringen att coronaviruset är en så enorm fråga att man måste bilda en samlingsregering. Gantz beslut ledde till att Blåvitt sprack.

Coronaviruset har krävt över 170 dödsoffer i Israel och har drabbats landets ekonomi och lett till att hundratusentals har blivit arbetslösa.

Annektering av områden på Västbanken

Regeringsavtalet uppges inkludera en överenskommelse om att annektera judiska bosättningar och andra områden på Västbanken.

Annekteringarna stöds av president Donald Trumps fredsplan för Mellanöstern, en plan som fördömts av palestinierna och stora delar av det internationella samfundet.

Källor: Reuters, AP, AFP

Hela artikeln uppdaterades klockan 22.10 med flera detaljer och artikeln kompletterades med uppgifter om annektering av områden på Västbanken.

Diskussion om artikeln