Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Glyfosat har skadliga effekter på fåglar – vaktlar fick foder spetsat med Roundup

Från 2020
Tre veckor gamla vaktelkycklingar. Om ytterligare tre veckor värper de sina första ägg.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Växtskyddsmedlet glyfosat har visat sig ha skadliga effekter på fjäderfä. I en undersökning vid Åbo universitet matades vaktlar med foder som innehöll glyfosat.

Glyfosathalterna motsvarade det som kan förekomma i importfoder. En påtaglig effekt var att efter tolv månader led honorna av försenad fjädertillväxt

Då djuren avlivades påträffades rester av glyfosat i levern och i muskulaturen. Också i deras ägg fanns spår av glyfosat, berättar Marjo Helander, forskare vid ämnet biologi.

Hamnar i gödsel

Ur äggen utvecklades något färre ungar än normalt, men anmärkningsvärt var att det i avföringen fanns väldigt höga halter av glyfosat. Enligt Marjo Helander är det möjligt att detta påverkar hur odlingsväxter utvecklas.

– Vakteln är en hönsfågel och det är tänkbart att även hönsgödsel som används allmänt i odlingar innehåller glyfosat.

Glyfosat påverkar även mikrober, inte bara i jordmånen utan också i tarmarna på produktionsdjur. Möjligen påverkar ämnet också de mikrober som finns i människor, men Marjo Helander säger att hon som biolog överlåter forskning kring den biten till det medicinska facket.

En flaska med ogräsmedlet Roundup.
Bild: STEPHANIE LECOCQ

Glyfosat marknadsförs bland annat med varumärket Roundup och det användes också i undersökningen vid Åbo universitet. Under senare år har glyfosat varit en omtvistad fråga i EU. För tre år sedan beslöt unionen om att förlänga tillståndet för bekämpningsmedlet, men endast för en femårsperiod.

Billigt och effektivt

Marjo Helander säger att medlet trots det har sina fördelar som ett effektivt och billigt bekämpningsmedel. Hon jämför det med antibiotika och säger att vi borde fundera på hur medlet kunde användas på bästa tänkbara sätt för att minimera de skadliga effekterna. Och i bekämpningen av invasiva arter som jätteloka är glyfosat ett utmärkt medel, säger hon.

Glyfosat förekommer i importerad genmodifierad fodersoja från Sydamerika och på den punkten borde vi överväga att öka andelen av inhemskt foder, säger Helander.

Helena Fabritius
Bildtext Helena Fabritius.

Helena Fabritius, verksamhesledare för Svenska lantbruksproducenternas centralförbund i Åboland, håller med och konstaterar att problematiken kring glyfosatanvändning är mångfasetterad.

– Använder vi inte glyfosat har vi kvar problemen med svårbekämpat ogräs. Glyfosat är kostnadseffektivt. Då det inte fanns använde man sig av svartträda och bearbetade jorden flera gånger under säsongen. Det kräver både arbete och bränsle och är i dagens läge kanske inte det mest miljövänliga sättet.

Diskussion om artikeln