Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tiotals personer ska höras av idrottens rättsskyddsnämnd i den uppmärksammade konståkningstvisten

Från 2020
Skridskor, konståkning.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Det var i februari som idrottens rättsskyddsnämnd fick in besvär i frågan om den avstängda konståkningstränaren. I dag blev det klart att ett avgörande dröjer till slutet av juni. Det då nämnden meddelade att de muntligt ska höra tiotals personer i ärendet. Något som inte är speciellt vanligt.

Den 17 januari stängde förbundet av konståkningstränaren Mirjami Penttinen från all tävlingsverksamhet för ett år framåt. I februari har tränaren lämnat in ett besvär och yrkat på att förbundets beslut ska upphävas.

Från början var det tänkt att ärendet skulle vara behandlat under våren men det blev redan tidigare klart att beslutet kommer dröja då det klarnade att ett muntligt hörande kan bli aktuellt.

– Det är inte speciellt vanligt med muntliga höranden. De flesta ber inte om muntlig behandling, berättade Timo Ojala för Yle Urheilu tidigare i april.

I dag blev det klart att det kommer att ske. Det bekräftar nämndens ordförande Timo Ojala för Yle Urheilu efter att idrottens rättsskyddsnämnd hållit sitt förberedelsesammanträde i dag.

Enligt Ojala kommer de i mitten av juni höra flera tiotal människor, vilket inte heller är speciellt vanligt.

– Det är många som ska höras och behandlingen kommer kräva mer tid än vanligt, säger han.

Vilka som ska höras är ännu inte klart. Enligt honom kommer ett avgörande i frågan så fort som möjligt efter att alla har hörts.

– Vi har inte slagit fast tidtabellen ännu men målet är att ha ett avgörande före slutet av juni, säger Ojala.

Diskussion om artikeln