Hemmabagarens ultimata brödlista – här finns allt från enkla rör ihop-limpor utan jäst till tredagars hantverksbröd
Att baka sitt eget bröd är ett enkelt sätt att spara pengar och smaken av nybakat bröd är dessutom svårslagen. Oberoende om du är något av ett hemmaproffs eller nybörjare på bröd finns det något för dig.
Här har vi samlat några av Strömsös recept på bröd – allt från snabba långpannebröd till ett tredagars grytbröd. Våra glutenfria favoriter finns också med i listan. Berätta gärna i kommentarerna vilket bröd som blev din favorit.
Enkelt brytbröd i långpanna
Gillar du snabba projekt i köket och föredrar du att baka i långpanna? Då är det här brytbrödet på vassle receptet för dig. Det blir dessutom extra saftigt att baka i långpanna. Anders bakade det på vassle, en sidoprodukt av hemlagad färskost. Men det går lika bra att baka med vatten eller mjölk.
Baka tunnbröd – med eller utan jäst
Har du svårt att få tag på jäst eller bara känner dig akut brödsugen? Då ska du testa receptet på hällakaka som man bakar snabbt med bikarbonat. Det här är också en perfekt deg att ta med sig på utflykten och baka över öppen eld. Det är bara att klämma ut degen till små kakor i handen.
Tunnbröd smakar bäst nygräddade, men de går också bra att frysa in. Det här tunnbrödet bakas med speltmjöl, ett smakrikt urvete. Det passar bra att äta med bara smör eller för att göra matiga, fyllda tunnbrödsrullar.
Limpor med rotsaker och frukt
Gillar du saftiga bröd är ett knep att baka med rotsaker i degen. I vår rotsakslimpa går det bra att använda gårdagens kokta rotsaker eller de skrynkliga rotsakerna som glömts bort djupt inne i kylskåpet.
Det är ett bröd som man viker flera gånger under jäsningen. Smakerna hinner utvecklas när brödet får jäsa längre.
Ett bröd med fruktigare och rent av juligare toner är det här aprikosbrödet. Kanel, ingefära och kardemumma ger smak och doft åt det här vackra brödet.
Frasiga knäckebröd och salta kex
Har du hört talas om skrädmjöl eller talkonmjöl? Det är ett mjöl som bland annat görs med rostat havre. Det ger smak åt det här knäckebrödet. En bonus är att det är glutenfritt. Svamp i degen låter kanske otippat men det ger ett härligt djup i smaken.
Ett annat smakrikt glutenfritt recept är de här salta frökexen. Här går det enkelt att variera degen med de frön man har hemma i skafferiet.
Spänn musklerna – testa vårt fusk-surdegsbröd
Har du varit sugen på att testa baka surdegsbröd? Då kan vårt tredagars grytbröd vara något för dig. Det är inte en äkta surdeg, men processen med den långsamma jäsningen är snarlik. Det här är ett bröd som mättar länge.
Våra glutenfria favoriter
Rör ihop-limpa och vridna baguetter hör till våra bästa glutenfria recept. De här bröden gillar alla, oberoende eventuella allergier. Degen till baguetten kan vara lite knepig att hantera, men här får du våra bästa tips för att du ska lyckas.