Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stora Enso sänker vinstutdelningen och undviker prognoser – första kvartalet klart sämre än i fjol

Från 2020
Ryggtavla på en arbetstagare vid Stora Ensos fabrik i Uleåborg.
Bildtext Stora underhållsstopp vid Stora Ensos fabriker skjuts upp.
Bild: Paulus Markkula / Yle

Stora Ensos omsättning och vinst har minskat märkbart under coronaeran. Vinstutdelningen skärs ner betydligt från det tidigare förslaget trots att företaget beskriver sin kassa som stark.

Under årets första kvartal (januari till mars) visar skogsindustrikoncernen Stora Ensos delårsrapport en omsättning på 2,2 miljarder, vilket är drygt 16 procent mindre än under motsvarande kvartal i fjol.

Det operativa rörelseresultatet sjönk från 335 miljoner till 180 miljoner euro. Minskningen är alltså över 46 procent.

Enligt IFRS-standard var det operativa rörelseresultatet 262 miljoner euro.

– Under rådande förhållanden, i ”ett nytt normalläge” där inga historiska referenser gäller längre, är jag nöjd med resultatet för kvartalet, skriver vd Annica Bresky i delårsrapporten.

Stora Enso väljer att inte publicera några prognoser för pågående år på grund av osäkerheten i världsekonomin.

Pengar i kassan och planerade inbesparingar på hundratals miljoner

Coronapandemin har påverkat Stora Ensos verksamhet och koncernen har haft mer orsak än vanligt att fundera på risker och osäkerhetsfaktorer.

Under pågående år har företaget bland annat infört reseförbud, förbjudit fysiska möten, uppmanat personalen att jobba på distans då det är möjligt och begränsat tillgängligheten till fabriksanläggningarna.

Enligt delårsrapporten har företaget ändå en stark likviditet. I slutet av det senaste kvartalet uppgick kassa och checkräkningskredit till 1,4 miljarder euro.

Enligt Bresky kan summan dämpa effekterna av en recession som kan bli både lång och djup.

Koncernen har som mål att sänka löpande kostnader med 350 miljoner euro till slutet av år 2021. Dessutom eftersträvas engångsinbesparingar på 85 miljoner euro.

Investeraren får mindre utdelning än väntat

Stora Ensos styrelse meddelar också att vinstutdelningen efter förra året ändras på grund av den oväntade situationen som coronaviruset har orsakat.

Det tidigare förslaget var en vinstutdelning på 0,50 euro per aktie. Enligt det nya förslaget ska endast 0,15 euro betalas ut i juni.

Styrelsen får ändå fullmakt att besluta vad som ska hända med de återstående 0,35 euro. Enligt förslaget kan summan betalas senare under året, alternativt helt utebli.

Stora Enso hör också till de många bolag som har fått bläddra i kalendern för att hitta ett nytt datum för årsstämman.

Mötet skulle hållas i mars, men på grund av coronaepidemin har mötet flyttats till den fjärde juni och tanken är att mötesdeltagarna ska kunna delta på distans.

Stora Ensos delårsrapport för första kvartalet finns i sin helhet på koncernens webbplats.

Diskussion om artikeln