Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Här köar Ingåbor för att få skolmat hem - i Hangö och Raseborg får familjerna maten hemkörd

Från 2020
kvinna ger mat till en annan kvinna som har egen kass
Bildtext Janica Klingberg ger mat till Jessica Olme-Bos vid Kyrkfjärdens skola.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

I Ingå, Sjundeå och Lojo ska familjerna hämta skolmaten själv, i Raseborg och Hangö körs maten hem till dörren. Vid Kyrkfjärdens skola i Ingå bildas det kö när maten delas ut.

En vit minibuss kör in på skolgården. Två män lastar ur stora mörka lådor.

Det går snabbt, och snart syns bara ett dammoln när minibussen kör iväg från Kyrkfjärdens skola.

Bil hämtar mat till skola
Bildtext Maten hämtas med bil.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

De flesta eleverna i Ingå får distansundervisning på grund av coronepidemin. Men magarna måste ändå mättas. Därför delar kommunen ut skolmat på tre ställen: i Degerby, i Ingå centrum och i Fagervik.

När dammolnet lagt sig dyker Ingåborna upp. Först en, sedan en annan.

Jessica Olme-Bos har tre skolbarn hemma, som är 8, 10 och 14 år. Hon tycker det är en jättebra idé att dela ut mat till dem som går i skola på distans.

- Det har varit ett stressmoment för många föräldrar att ha tid att fixa lunchen, förutom att man ska försöka hinna med sitt eget arbete och kanske hjälpa barnen med sitt skolarbete, säger Jessica Olme-Bos.

Själv är hon vårdledig med sitt yngsta barn.

Efter att Olme-Bos har hämtat sin mat bildas det kö vid skolväggen.

kvinna står utanför skola
Bildtext Jessica Olme-Bos är en av de första som dyker upp för att hämta mat vid Kyrkfjärdens skola.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Ingå började dela ut skolmat den 6 april. Först var det fråga om 170 portioner, men efterfrågan var så stor att man den 20 april nått 185 portioner.

- Majoriteten löser frågan på något annat sätt, men vi var ändå överraskade över att det var så många. Det är glädjande, kommenterar bildningschef Merja Olkinuora mängden portioner.

I skolorna i Ingå finns 450 elever. Dessutom får de Ingåbor som går i högstadieskola i Lojo också hämta skolmat i hemkommunen.

- Vi har inga skjutsar igång. Det skulle vara på tok för svårt för dem att själv ta sig dit. Vi konstaterade att vi ordnar det här även för högstadieelever. Det är närmare 40 högstadieelever bland de här 185, säger Merja Olkinuora på Ingå kommun.

kvinna i orange jacka
Bildtext Piia Tamminen väntar i kön vid Kyrkfjärdens skola.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

I Ingå delas skolmaten ut tre dagar i veckan. I kön står mest föräldrar, men också några barn och ungdomar.

Piia Tamminen har en 10-årig dotter. Att kommunen delar ut mat förenklar vardagen en hel del.

- Jag är på jobb och om hon måste vara allena hemma. Hon får varm mat på dagen så man behöver inte oroa sig för att hon skulle koka det själv där hemma, säger Piia Tamminen.

kvinna sätter på sig cykelhjälm
Bildtext Piia Tamminen jobbar som flygvärdinna, så distansjobb går inte.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Att köa går bra i fint väder och om maten levereras i tid. Men i dåligt väder och om leveransen kommer sent är det inte behagligt, vittnar Tamminen.

- Det är alltid lång kö. Tiderna när den kommer varierar lite. Om maten är i tid går det snabbt över, men när maten är lite försenad och det har varit oväder har det inte varit trevligt att stå här ute. Men annars har det gått riktigt bra, säger Tamminen.

Snart är hon längst framme i kön och får mat till sin dotter i en papperskasse, så hon kan cykla hem med den.

Raseborg och Hangö kör hem maten

Alla västnyländska kommuner erbjuder skolmat till distanselever som går i grundskolan. I Raseborg och Hangö får familjerna dessutom maten till hemdörren.

Några familjer har fått maten hemkörd i Ingå, men det har varit undantagsfall. För alla andra gäller att ta sig till någon av de tre utdelningsställena: Degerby skola, Kyrkfjärdens skola eller Fagervik.

- Vi har elever överallt i kommunen, det skulle ha blivit mycket krävande om man skulle börja köra till alla adresser. Därför har vi valt ut tre ställen som reprsenterar kommunen ganska väl, säger bildningschef Merja Olkinuora.

folk köar för att få skolmat
Bildtext Ingåbor står i kö och väntar på mat. Med ordentligt avstånd från varandra förstås.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

I Raseborg däremot ser bildningsdirektör Tina Nordman det att eleverna bor så spritt i kommunen till en orsak att köra hem maten.

- Vi upplever att alla ändå inte skulle ha möjlighet att hämta skolmaten. När vi funderade på det här systemet sades det också att man inte kan komma till skolorna för mat, och man skulle undvika folksamlingar, säger Tina Nordman på Raseborgs stad.

Nordman berättar att regionförvaltningsverket sedan dess har kommit med anvisningar som gjort det lite lättare att ordna skolbespisning, men ändå vill Raseborg fortsätta köra hem maten.

I början lät också Raseborg förstå att matservicen endast var avsedd för familjer som av ekonomiska skäl behövde den.

- Vi började lite försiktigt då vi inte riktigt hade en aning om hur många familjer det handlade om och hur vi skulle då allting att löpa. Från första början har ändå meningen varit att de som ringer får mat och att de inte behöver ha vägande orsaker för det, säger Nordman.

Hon understryker att alla familjer som anmäler att de vill ha skolmat får den.

man väntar på mat utanför skola
Bildtext Ingåbon Juha Heikkinen väntar på sin tur.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

I Hangö tänker man också på risken med att skapa en folksamling när maten ska hämtas.

- Vi ville inte att det skulle bli en samlingsplats för eleverna. Att komma till centralköket som är i skolan för att hämta matportioner skulle lätt ha fått eleverna att stanna på skolgården för att leka - vilket är förståeligt men inte att rekommendera i dessa tider, säger bildningsdirektör Karl-Erik Gustafsson i Hangö.

Inga smörgåsar, barnen får riktig mat

I Ingå är det rejäl husmanskost som gäller, inga smörgåsar. Maten delas ut kall, och sedan kan den värmas upp hemma.

- Maten har varit god. Det är husmanskost, det har smakat riktigt bra och portionerna har varit tillräckligt stora, säger Ingåbon Piia Tamminen.

kvinnor delar ut mat
Bildtext Piia Tamminen får sin mat. Namnen på dem som anmält att de vill ha skolmat finns på en lista.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

De västnyländska kommunerna satsar på riktig mat. Det är inte små mellanmål utan rejäl husmanskost familjerna får med sig hem. I Raseborg är maten dessutom varm när den kommer fram till familjerna.

I tidningen Länsi-Uusimaa berättar Lojos servicechef Liisa Saarniniemi att maten blir lite ensidigare än vanligt. Tyngdpunkten ligger mer än vanligt på olika lådrätter, grytor och frestelser som tål transporter.

I Lojo delas maten ut till distanseleverna på 14 ställen. Enligt tidningen vill allt fler ha skolmat, i mitten av april hade redan 1 600 elever anmält om intresse att få hämta skolmat.

mat i lådor
Bildtext Det är riktig mat som delas ut till Ingåeleverna. På måndag och onsdag delas två matportioner ut, på fredag en.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Sjundeå sist ut med att dela ut mat

Från slutet av mars till mitten av april har kommunerna småningom kört igång med skolmat för distanseleverna. Raseborg började dela ut skolmat den 27 mars, den 1 april kom Hangö igång och Ingå den 6 april.

Den 21 april började också Sjundeå dela ut mat till distanselever. Maten går att hämta vid Sjundeå svenska skola

- Det är totalt 200 elever som kommer att hämta mat från och med idag. Den delas ut två gånger per vecka, tisdag och torsdag, mellan elva och tolv. Det är portioner man sedan kan värma i mikron, berättar förvaltningskoordinator Cilla Ojala på Sjundeå kommun.

Allt fler vill ha skolmat

Alla västnyländska kommuner vittnar om att allt fler med tiden vill ha skolmat till distanselever.

Med ett grovt mått taget är det någonstans kring en tredjedel eller en fjärdedel av de västnyländska distanseleverna som får skolmat. Maten delas ut till elever i grundskolan.

I Hangö fick 35 hushåll ett matpaket den första veckan i april, men antalet familjer som får maten hem har mångdubblats sedan dess.

Den 20 april delade Raseborg ut 214 portioner mat till distanselever.

Alla västnyländska kommuner delar ut skolamat till elever som går i skola på distans

10:00

29.4 klockan 20.26: Artikeln uppdaterad med information om att alla familjer med skolbarn i Raseborg har rätt till matservicen.

Diskussion om artikeln