Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Petri Kontiola får inte fortsatt förtroende i Jokerit – fem spelare förlängde med narrarna

Från 2020
Petri Kontiola och Jokerit firar seger.
Bildtext Petri Kontiola fortsätter inte i Jokerit.
Bild: Petri Saarelainen / All Over Press

Det blev bara en säsong för Petri Kontiola i Helsingforsklubben Jokerit. Däremot fortsätter fem andra spelare som representerade klubben under den gångna säsongen, däribland Jesse Joensuu.

Jokerit meddelade på tisdagen om sin nuvarande spelarsituation men offentliggör inte några nya spelarköp förrän i maj när de nuvarande kontrakten löpt slut.

Däremot meddelade Jokerit att fem spelare som spelade för klubben säsongen 2019–2020 fortsätter i laget.

Den NHL-meriterade anfallaren Jesse Joensuu är den mest namnstarka av dem som förlängt med Jokerit. Den 32-årige Joensuu gjorde sin femte säsong i klubben och stod för 15+16=31 poäng på 60 matcher. Med den poängmängden var han femma i Jokerits poängliga.

Den svenska anfallaren John Norman skrev likaså under ett tvåårigt kontrakt med Jokerit. Den 29-årige svensken har spelat tre säsonger i Helsingforsklubben, den gångna säsongen 53 matcher med saldot 5+18=23 poäng.

Stabila backar fortsätter

Utöver Joensuu och Norman förlängde tre andra spelare med Jokerit. Den 23-årige tjeckiske backen David Sklenicka anslöt sig till klubben i december och spelade 25 matcher med saldot 2+3=5 poäng. hans tag i rinken belönades med ett tvåårigt kontrakt.

Backkollegan Tommi Kivistö tecknade på för ytterligare ett år. Den 28-årige Kivistö gjorde sin tredje säsong i rad i Jokerit och stod för 0+3=3 poäng på 57 matcher.

– Kivistö och Sklenicka bildade i slutspelet vårt kanske bästa backpar. De är sega, starka och åkstarka spelare som är säkra både med och utan puck, säger Jokerits ordförande och GM Jari Kurri på lagets webbplats.

Den 20-årige anfallaren Aleksi Halme fortsätter också i narrlaget med ett tvåårigt kontrakt i bakfickan. Halme debuterade i KHL under den gångna säsongen och spelade till slut 20 matcher med saldot 3+1=4 poäng.

Förutom dessa spelare som redan etablerat sig i representationslaget har ett antal yngre förmågor och juniorer knutits till Jokerit: målvakterna Waltteri Ignatjew och Sebastian Katajainen, backarna Jaako Manninen, Nuutti Viitasalo och Oliver Tuhkanen samt anfallaren Mathias Hänninen.

"Konna" flyttar bort

En som däremot inte får fortsatt förtroende är den rutinerade räven Petri Kontiola. 35-åringen var lagets fjärde mest effektiva spelare under säsongen som gick med poängen 11+24=35 på 61 matcher, men det räckte av allt att döma inte för att övertyga lagledningen.

Tolkar man GM Jari Kurri mellan raderna, så var Kontiola inte tillräckligt vass på skridskorna, i alla fall inte med tanke på hans rejält tilltagna prislapp.

– Vi är nöjda med kontinuiteten och med de spelare som stannar här. Många av våra spelare är i sin bästa ålder och starka på skridskorna, säger Kurri.

I helgen blev det klart att lagets poängkung, lagkaptenen Peter Regin, inte heller fortsätter i klubben. Den 34-årige dansken åtnjöt stor uppskattning i klubben men åldern i kombination med en lön på 600 000 euro (enligt Iltalehti) fick Jokerit att avstå från att förlänga hans kontrakt.

Dessutom har Jokerit tappat följande spelare: målvakten Antti Niemi, backarna Oliver Lauridsen och Eemeli Räsänen samt anfallarna Steve Moses, Ahti Oksanen och Mika Niemi.

Enligt GM Jari Kurri diskuterar man fortfarande med de viktiga backarna Sami Lepistö och Mikko Lehtonen.

– Enligt KHL:s regler får man informera om nya spelare i maj, då kommer det nya spelarnyheter.

Diskussion om artikeln