Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bättre lön lockar småbrukaren Ruslan Klymyk till Ingå - han grubblar på hur andra ukrainare ska klara ekonomin utan extra jobb

Från 2020
Uppdaterad 07.05.2020 08:36.
Nataliia Klymyk och Vitalii Vakar från Ukraina sitter bakpå en traktor och sätter potatis på en åker. Ruslan Klymyk kör traktorn.
Bildtext Ruslan Klymyk från Ukraina kör traktor i Ingå medan Nataliia Klymyk och Vitalii Vakar ser till att potatisen hamnar i åkern.
Bild: Marica Hildén / Yle

Det blir ingen extra inkomst för många ukrainska bärplockare i år. Ruslan Klymyk funderar på hur de ska klara sig ekonomiskt. Han är i en bra situation eftersom han beslöt sig för att jobba i Ingå över vintern tillsammans med sin fru.

Det är för det mesta plockare från Ukraina som skördar de västnyländska bären, men coronaviruspandemin leder till att de måste stanna hemma.

Ruslan och Nataliia Klymyk är från ett småbruk i Ukraina, de stannade i Finland efter förra årets bärplockning hos Karl “Kalle” Åberg i Ingå.

De fortsatte att jobba för Åberg.

- Vi tycker om jobbet och situationen är litet bättre i Finland än i Ukraina när man tänker på ekonomin. Vi får bättre lön här, och vi gillar Finland.

Nataliia Klymyk, Ruslan Klymyk och Vitalii Vakar från Ukraina jobbar i Ingå.
Bildtext Nataliia och Ruslan Klymyk stannade i Ingå över vintern och beslöt att inte åka hem på semester då coronaviruset började sprida sig. Vitalii Vakar är en av de 1 500 säsongsarbetare som får komma till Finland.
Bild: Marica Hildén / Yle

Hur klarar sig de ukrainare ekonomiskt som inte kan komma till Finland för att jobba?

- Bra fråga, jag vet inte, säger Ruslan Klymyk.

- De har ju jobb, men det här är som en hobby. Man åker varje sommar i väg till andra länder för att plocka bär, för att få lite mera pengar. Nu kan de inte få mera pengar, jag hoppas att allt blir okej.

Jag tycker också att jag alltid lär mig något nytt: vad kan vi göra bättre, vad kan vi ändra på?

― Ruslan Klymyk

I Ukraina får Yle Västnyland kontakt med Vladimir Dudin från Agrouman, en firma som förmedlar arbetare till olika jordbruksodlingar i bland annat Finland.

Vladimir Dudin ser till att de ukrainska säsongsarbetarna får rätt information om arbetet i Finland och att de följer instruktionerna från jord- och skogsbruksministeriet i Finland.

Nu blir de ukrainska säsongsarbetarna utan sin extra lön, konstaterar Dudin.

- De är för det mesta småbrukare som nu måste stanna hemma och odla den egna jorden och försöka sälja sina produkter.

Den rådande situationen påverkar också firman som Vladimir Dudin jobbar för. För en månad sedan trodde han att allt var kört ur ett ekonomiskt perspektiv för förmedlingsbyrån.

- Men nu ser jag litet ljus i tunneln. Säsongsarbetarna behövs och det kan hända att de kan åka till Polen i stället. Det är lättare att ta sig dit.

12-åriga dottern kvar i Ukraina

Paret Klymyk hade planerat att åka hem till sin by i mellersta Ukraina i början av året, men de bestämde sig för att stanna i Finland då coronaviruset började sprida sig över världen.

Hemma i Ukraina bor deras 12-åriga dotter tillsammans med farföräldrarna.

De träffade henne senast på nyåret då hon besökte Finland. Dottern var i somras med på åkrarna när föräldrarna plockade jordgubbar.

- Hoppas allt snart blir okej så hon kan komma hit i sommar eller senare på hösten.

Nataliia Klymyk och Vitalii Vakar från Ukraina sitter bakpå en traktor och sätter potatis på en åker.
Bildtext Att sätta potatis är en lätt match för Nataliia Klymyk och Vitalii Vakar som båda jobbat tidigare hos Kalle Åberg i Ingå.
Bild: Marica Hildén / Yle

Nu funderar Ruslan Klymyk på hur det blir med arbetskraften på Kalle Åbergs åkrar i sommar. Undantagstillståndet gör att de 16 000 utländska säsongsarbetare som brukar komma till Finland uteblir.

Strax innan påsk blev det klart att 1 500 personer från Ukraina kan komma till Finland.

Vitalii Vakar är en av dem. Han har ett småbruk i Ukraina, men jobbade jobbade tre månader på Kalle Åbergs åkrar i fjol, och nu har han ett visum för sex månader.

Vitalii Vakar hamnade i karantän så fort han kom till Ingå.

Ministerium skickade ut karantänregler

Jord- och skogsbruksministeriet har skickat ut regler till arbetsgivarna om karantänen.

Karantänen räcker i två veckor och under den tiden ska man undvika närkontakt med andra människor. Arbetstagarna får jobba på till exempel gårdar, trädgårdar och i skogen, men arbetet ska utföras skilt från andra.

Arbetstagarna ska iaktta god handhygien och får inte gå till butiker för att handla. Om de blir sjuka i covid-19 så får de samma vård som finländarna.

"Jag lär mig alltid något nytt"

Inhemsk arbetskraft kommer att plocka de västnyländska bären och grönsakerna den här sommaren.

Det här är ett jobb som finländare inte har varit intresserade av, varför vill då ukrainare plocka bär hos oss?

Det är bättre lön här än hemma, konstaterar Ruslan Klymyk.

- Dessutom är vi vana att odla hemma i vår by. Jag tycker också att jag alltid lär mig något nytt: vad kan vi göra bättre, vad kan vi ändra på? Det är ett intressant jobb. Det är inte bara en fråga om pengar, de är förstås viktiga, men det är viktigt att gilla sitt jobb.

Ruslan Klymyk kör en traktor som sätter potatis på en åker i Ingå.
Bildtext Här på traktorn funderar Ruslan Klymyk på hur arbetet med potatis och jordgubbar kunde förbättras.
Bild: Marica Hildén / Yle

Ruslan Klymyk funderar på om finländare inte vill plocka bär eftersom det är ett tungt jobb.

- Men det är samma sak hemma i Ukraina. Alla vill ha gratis pengar, sitta hemma och se på tv och datorn.

Tror du att finländarna kommer att jobba flitigt i sommar?

- Det kommer att gå bra. Folk har inte jobb, och man får inga pengar om man sitter hemma. Man måste också odla om man ska ha något att äta.

Började som bärplockare i England

Nataliia och Ruslan Klymyk kom till Finland för första gången för tio år sedan. Innan dess hade Ruslan jobbat som bärplockare i bland annat England.

- Sedan beslöt vi oss för att pröva på Finland eftersom man tjänar bättre än i Ukraina.

Allt var ju annorlunda, till och med jorden är annorlunda

― Ruslan Klymyk

Det är tungt att lämna allt bakom sig när man åker utomlands för att jobba. De två första åren var värst, säger Ruslan Klymyk.

- Vi lämnade allt efter oss, även vår dotter. Det var en konstig känsla som jag inte riktigt kan beskriva.

Paret kom till Pargas då de jobbade i Finland första gången. Där plockade de allt från jordgubbar, hallon och svarta vinbär, samt skördade potatis och squash.

- Det är ju så med folk att de alltid söker något som är bättre, så därför började vi jobba för Kalle och här har vi varit i tre år.

Nytt hem i Finland?

Allt i Finland kändes litet konstigt då de kom hit för tio år sedan.

- Allt var ju annorlunda, till och med jorden är annorlunda, säger Ruslan Klymyk och sparkar potatisfåran.

Nu vet de en hel del om Finland och trivs bra här. Nataliia och Ruslan Klymyk har planer på att stanna i Finland och kanske köpa hus här.

27.4 klockan 11.05. Artikeln har ändrats så att det blir tydligt att Natalia och Ruslan Klymyks 12-åriga dotter inte har varit anställd för att plocka jordgubbar.

Diskussion om artikeln