Arbetsminister Mika Lintilä: Coronastöden ska utredas
Arbets- och näringsminister Mika Lintilä (C) skriver på Twitter att stödpengarna som beviljats till företag med anledning av coronakrisen ska utredas.
En intern utdelningsprocess inleds inom Arbets- och näringsministeriet, därtill ska stöden synas av Statens revisionsverk.
Finansieringsorganet Business Finland har i två veckor delat ut stöd till bolag som sysselsätter 6 till 250 personer.
Stödutdelningen har fått kritik för att stöden inte går till de branscher och företag som drabbas hårdast av coronakrisen. Det är it- och konsultföretag som fått flest jakande svar av Business Finland.
Nu lovar minister Mika Lintilä att stöden dubbelkollas.
- En intern utredning inom Arbets- och näringsministeriet är för allas bästa, skriver Lintilä på Twitter.
Lintilä uppger också att han diskuterat med chefen för Statens revisionsverk och också revisionsverket ska se över helheten.
I en intervju för Yle Uutiset i går på måndagen sa Lintilä att han noterat vissa underligheter i hur stöden av Business Finland fördelats, men kunde inte kommentera ifall det handlade om oegentligheter.
"Utdelningskriterierna måste ändras"
Utbildningsminister Li Andersson (VF) kommenterar på Twitter att det ser ut som att företagsstöden inte i tillräckligt hög grad riktas till sådana branscher och företagare som hårdast drabbats av coronan.
- Nu måste stöden åtgärdas, så att de riktas dit det största behovet finns, och inte till de konsulter som är bäst på att fylla i ansökningar, säger hon.
SDP:s riksdagsledamöter Tarja Filatov och Ilmari Nurmi har lämnat in ett skriftligt spörsmål där de kräver att utdelningskriterierna ändras så att företagen kunde få stöd för fasta kostnader och på det sättet undvika konkurs.
Enligt Filatov verkar Business Finlands stöd gå till aktörer som inte är i akuta svårigheter, medan många som blivit utan är i knipa på grund av förfallande hyror och stopp i verksamheten.
Bidraget får inte användas på räkningar eller skulder
Business Finland har fått kring 20 000 stödansökningar, varav ungefär 5 000 har hittills fått jakande beslut.
Det är frågan om så kallade utvecklingsbidrag, som kräver att företaget har en utvecklingsplan och självfinansieringsandel. Det innebär att pengarna inte ska användas för räkningar eller skulder.
Bara 5,5 procent av Business Finlands stöd har hittills gått till den hårt drabbade restaurangbranschen.
Business Finlands chef Reijo Kangas kommenterade för Suomen Kuvalehti att den stora andelen konsult- och it-företag bland mottagarna antagligen beror på att man i branschen är van vid att ansöka om stöd för projekt.
I Finland är nu över 140 000 arbetstagare permitterade. Största delen av dessa jobbar inom restaurang- och försäljningsbranschen.