Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgås nya plåtpoliser ger inga böter - de är inte i bruk än

Från 2020
Uppdaterad 22.04.2020 08:44.
Trafikövervakningskamera i Borgå
Bildtext Plåtpolisen på Alexandersgatan har stått i givakt sedan i november i fjol men ännu inte kunnat tas i bruk.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

De nya trafikkamerorna i Borgå skulle tas i bruk redan i januari, men så blev det inte. Tekniken måste upphandlas och därför har tidtabellen skjutits fram.

Allmänheten har trott att kamerorna togs i bruk redan i januari som planerat. Det gäller alltså tre av den nya generationens plåtpoliser som installerats vid Alexandersgatan, Werner Söderströms gata och Lovisavägen.

Den av plåtpoliserna som finns vid Keskuskoulu på Alexandersgatan övervakar både hastigheter och att trafikljusen följs. De två andra övervakar endast hastigheten.

Vi ville veta om det finns någon statistik att tillgå om hur många böter som skrivits ut och om folks körvanor har ändrats tack vare kamerorna.

Ändamålet och huvudsaken är att man rör sig och agerar enligt hastighetsbegränsningar och trafikregler. Oberoende av om det finns kameror eller ej

― Antti Rahiala, trafikingenjör vid Borgå stad

När vi ringde upp överkonstapel Olavi Palmumäki vid Östra Nylands polisinrättning fick vi höra att det inte finns någon statistik att få, eftersom kamerorna inte kunnat tas i bruk än.

Det som fattas är en sista teknisk granskning av plåtpoliserna, som Polisstyrelsen ska utföra.

Palmumäki kan inte uttala sig om orsakerna till att den tekniska granskningen inte gjorts än eller om när den ska göras, men säger att coronasituationen förstås påverkar verksamheten.

Fler kameror kan behövas

Borgå stad har skaffat infrastrukturen men det är på polisens ansvar att ta kamerorna i bruk. Staden känner inte till tidtabellen.

- Vi har frågat om situationen några gånger och vi vet att kamerorna ännu inte har anlänt, säger stadens trafikingenjör Antti Rahiala.

Eftersom det är polisen som sköter ibruktagandet av kamerorna har staden inte skilt sett det som sin uppgift att meddela om förseningen.

- Ändamålet och huvudsaken är att man rör sig och agerar enligt hastighetsbegränsningar och trafikregler. Oberoende av om det finns kameror eller ej, säger Rahiala.

Bilar på Mannerheimgatans bro
Bildtext Bilarna susar förbi på Mannerheimgatans bro. Fortkörning är ett problem på många ställen i Borgå.
Bild: Yle/Stefan Härus

Han anser att det är för tidigt att säga om Borgå ska få ännu fler nya plåtpoliser. Först måste man få igång de befintliga och kunna utvärdera deras effekt.

- Hastighetsundersökningar visar att man i Borgå tyvärr kör fort på många ställen, så med tanke på det skulle behovet säkert finnas. Dessutom kör folk tydligen beklagansvärt ofta mot rött, så kanske det överlag skulle behövas fler kameror för att övervaka att trafikljusen följs, säger Rahiala.

Enligt överkonstapel Palmumäki kan Borgå eventuellt få ännu en fjärde trafikkamera, men tidtabellen är oklar.

Den skulle i så fall placeras på västra sidan av ån, i korsningen av Västra Mannerheimleden och Magnus Erikssonsgatan.

Installationen måste upphandlas skilt

Polisinspektör Heikki Ihalainen från Polisstyrelsen förklarar per mejl att det inte handlar om någon granskning, utan om att stolparna måste installeras.

Polisstyrelsens materialförvaltning ansåg att installationen av Borgåstolparna måste upphandlas skilt från de kamerastolpar som redan är i bruk på riksväg 6 och 7.

I måndags har materialförvaltningen gjort en upphandlingsanmälan om att konfigurera tekniken, men tidtabellen har skjutits fram på grund av bristfälliga personalresurser.

Ihalainen hoppas att ett avtal kan göras upp om två veckor, och att kamerorna sedan kan konfigureras.

Han vill inte spekulera i när de kan tas i bruk och beklagar situationen.

Artikeln har uppdaterats 22.4.2020 kl. 8.43 med Polisstyrelsens kommentar.