Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oljepriset kommer sannolikt att stabiliseras – men överutbudet kommer att finnas kvar

Från 2020
Solnedgång över oljeraffinaderiet Lyondell Basell-Houston i Texas
Bildtext Coronakrisen har orsakat ett väldigt överutbud på råolja.
Bild: AFP / Lehtikuva

Priset på den amerikanska WTI-oljan rasade för första gången någonsin till under nollstrecket på måndagen.

Under tisdagen sjönk också priset på Nordsjöoljan till kring 20 dollar fatet. Det är en nedgång på fem dollar fatet.

Nedgången är kraftig och beror på att efterfrågan på råolja rasat på grund av coronakrisen. Samtidigt har producenterna fortsatt att pumpa upp olja, trots tvärstoppet i efterfrågan.

Det har lett till att oljelagren snabbt börjat fyllas upp samtidigt som ny olja flödar in på marknaden.

Orkanens öga

Priserna kommer sannolikt att stabiliseras något, men det kommer att dröja innan oljemarknaden återhämtat sig.

– Det är fullt möjligt att vi endast befinner oss i orkanens öga samtidigt som den massiva stormen kretsar kring raserad efterfrågan och överutbud på råolja, säger analytikern Stephen Innes vid Axicorp.

– Oljepriserna kommer att bli den sista tillgången som återhämtar sig från nedstängningen, och det kommer endast att inträffa efter att alla reserestriktioner lyfts, tillägger han.

USA speciellt drabbat

Läget är speciellt svårt i USA där det i princip inte verkar finnas någon efterfrågan på råolja fram till slutet av maj.

President Donald Trump sade på måndagen att den federala staten kan ta hand om en del av överutbudet genom att fylla på sin oljereserv.

Men överutbudet är för tillfället så stort att den lösningen bara håller under en kortare tid. Sedan är också de federala lagren fulla.

Fulla lager

Det skapar ofantliga problem för försäljare som nu har fulla lager och ingen att sälja åt. På måndagen blev situationen så svår att försäljarna var villiga att betala för att bli av med sin råolja.

Det negativa priset gällde uttryckligen oljeleveranser i slutet av maj.

Eftersom uppköparen står för transporter och vidare lagring, är det inte en gratisaffär. Speciellt med tanke på USA:s långa transportsträckor och osäkerhet i hur priset kommer att utvecklas under kommande månaderna.

I Europa har oljepriset tills vidare legat klart över nollstrecket. Det beror delvis på att lagren ännu inte är lika fulla. Transportsträckorna i Europa är inte heller lika långa.

Trots det sjönk Nordsjöoljan under tisdagen till sin lägsta nivå sedan 2001 innan den återhämtade sig något under eftermiddagen.

Ingen efterfrågan

De oljepriser som i regel rapporteras är terminspriser. Köparen förbinder sig alltså att köpa råolja till ett visst pris vid ett fastslaget datum.

På tisdagen låg terminspriset för WTI-olja i juni på drygt 16 dollar fatet. Nordsjöoljan ligger på drygt 21 dollar fatet.

När råoljan levererats till det fastslagna priset säljer uppköparen sedan i regel oljan vidare.

Det som nu inträffade i USA var att efterfrågan plötsligt hade försvunnit på grund av coronakrisen. Det ledde till att uppköparnas lager fylldes i snabb takt.

– Coronaviruset skriver om reglerna för den internationella ekonomin framför ögonen på oss, säger analytikern Adam Vettese vid Etoro till BBC.

– Efterfrågan på olja är nästan obefintlig och den förbluffande utförsäljningen handlar nästan enbart om oro kring lagringsmöjligheter.

Enligt analytikerna kommer Opecländernas beslut att minska oljeproduktionen att stabilisera priserna.

Men det kommer att finnas ett överutbud på olja – och annan energi – så länge stora delar av världens ekonomier är nedstängda.

Källor: AP, Reuters, AFP, BBC, Guardian