Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oljans historiska prisras gör husuppvärmning billigare, bensinpriserna påverkas mindre

Från 2020
Tankningsbrygga i Porkala.
Bildtext Priset på brännolja har sjunkit till närmare 60 cent per liter, vilket är 30 cent mindre än vad det var i vintras. Bensinpriserna sjunker mindre.
Bild: Niklas Evers

Det historiskt låga priset på olja gör att priset på brännolja går ner duktigt. Eftersom de fasta skatterna är högre på bensin syns råoljans ras inte lika mycket när man tankar bilen.

Om man är intresserad av oljemarknadens prissvängningar har coronakrisen inneburit ett sällan skådat spektakel.

Det senaste som hänt är att råoljepriset sjunkit så lågt på grund av bristande efterfrågan att producenter nu betalar för att bli av med oljan som de inte har utrymme att förvara.

Niklas Hagström på Teboil som varit femton år i branschen har aldrig sett något liknande.

- Visst har jag sett ett och annat men det här tar nog priset. Inte hade man kunnat riktigt förvänta sig så här stora saker.

Skatterna olika

Priset på brännolja har sjunkit till närmare 60 cent per liter, vilket är 30 cent mindre än vad det var i vintras. En genomsnittlig beställning är kring tusen liter, vilket innebär en inbesparing på 300 euro.

Trots att mängden sjunker, bor över 190 000 människor i Finland i oljeuppvärmda hus.

För de bilburna är rean mindre eftersom de fasta skatterna är olika på värmeolja och bensin. De här skatterna påverkas inte av prisnivåer och på hela summan tillkommer dessutom moms.

- På bensin ligger skatten på ungefär sjuttio cent och på brännoljan är den 25 procent, därför syns det mindre i mätarna, berättar Hagström.

Diskussion om artikeln