Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Smutsiga toaletter och dålig aseptik oroar personal på vårdhem i Svenskfinland - hjälp oss genom att berätta mer om situationen

Från 2020
Rollator i korridor
Bildtext Hur ser läget ut på vårdboenden i Svenskfinland?
Bild: Mostphotos

Över två tredjedelar av landets coronadödsfall har inträffat på vårdhem. I början av april berättade vi att äldrevården i Svenskfinland klarar en akut situation, men inte en långvarig. Är du boende, vårdare eller anhörig till någon på ett svensk- eller tvåspråkigt vårdhem? Hjälp oss berätta hur situationen på boendena ser ut.

Vårdhemmens arbetskraftbrist har ökat påtagligt under coronakrisen. Vikarier flyttas mellan enheter tvärtemot myndigheternas rekommendationer, visar Yles undersökning, som besvarades av ungefär hundra vårdare och anhöriga. Enkäten visar också på stor variation i hur man följer myndigheternas rekommendationer om användandet av skyddsutrustning.

En anhörig till en boende på ett vårdhem i Helsingfors bekräftar för oss att personalen bara använder skyddsutrustning vid misstänkt smitta, trots ministeriets rekommendationer. Också kommunernas tjänstemän bekräftar att utrustningen på vårdhem kommer att tryta om fallen ökar.

Svenska Yle har också fått ta del av en bild från ett vårdhem i Svenskfinland där hygienen på toaletten är bristfällig. Tipsaren beskriver bilden så här: "Handdesin är slut, tvålen är slut i samtliga toaletter och i städerskans skrubb. Roskisarna svämmar över och toaletterna luktar kiss. Tvålen är ofta slut. I dessa toaletter skall också skyddsutrustning rengöras."

Smutsig toalett, handpapper på golvet, desinfektionsmedel som tagit slut.
Bildtext En bild Svenska Yle fått ta del av från en toalett på ett vårdhem i Svenskfinland.
Bild: Privat

Vi har också blivit kontaktade av en person som oroar sig för personal med dålig aseptik. Hen skriver så här:

"Är chockad på grund av att aseptiken brister på mitt jobb där en person struntar i mask, skyddsutrustning osv, personen tvättar ej händerna dessutom. Trots otaliga kontakter till arbetsskydd och övrigt långt före corona har personen fortfarande inte bättrat på sin aseptik och ingen ingriper."

Vi har inte kunnat bekräfta vilka vårdhem tipsen kommer ifrån. Tipsarna har valt att vara anonyma.

Enligt Social- och hälsovårdsministeriet och Regionförvaltningsverkets överläkare beror dödsfallen på en kombination av flera faktorer, bland annat att äldre är mer mottagliga för smittan. Att så många har dött just på vårdhem handlar inte om konkreta fel eller misslyckanden, enligt dem.

Är du boende, vårdare eller anhörig till någon på ett vårdhem i Svenskfinland? Hjälp oss berätta hur situationen på boendena ser ut.

Du kan ringa eller Whatsappa till nummer 044-421-4879 och berätta.

Du kan också skriva till spotlight@yle.fi och berätta.

Situationen på vårdhemmen i landet diskuteras i Yle A-studio på TV1 tisdag 21.4 kl.21:00

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln