Många ungdomar saknar sina kompisar och känner sig ensamma i coronatider - men du kan få hjälp för ångesten, påminner experter
Osäkerheten i vårt samhälle och hur allt ska bli efter coronaepidemin oroar också en del barn och unga. Men det jobbigaste för många unga är att den sociala samvaron nu har krympt och att man inte kan träffa sina kompisar som förut, berättar neuropsykolog Petra Boman vid Folkhälsan i Åboland.
Boman är enhetsledare på Folkhälsans mottagning för barn, unga och familjer i Åboland.
- En del ungdomar är ledsna över att de planer man har haft har gått i kras. En del konflikter i hemmet förvärras nu och det kan kännas jobbigt, säger Boman.
Behöver du psykiskt stöd på grund av coronan eller kriser i livet? Här är kontaktuppgifter för att få hjälp
En del unga kämpar också med distansstudier eller oroar sig för ekonomin och att de inte hittar sommarjobb eller en praktikplats.
Ungdomar med social ångest kan i sin tur oroa sig för hur vardagen kommer att fungera sedan då man kan återvända till studierna eller till skolan. Samtidigt finns det unga som tänker tvärtom - att det är skönt att få vara hemma och att det har varit lättare att koncentrera sig på studierna på distans.
- Vi har också unga som är oroliga för anhöriga som tillhör riskgrupper. Eller så är de oroliga för sin egen hälsa om de själva tillhör en riskgrupp, fortsätter Boman.
Resurser för psykiskt stöd finns även i coronatider
Petra Boman påminner om att det är viktigt att erbjuda psykiskt stöd för barn och unga i de här tiderna. Även om det talas mycket om att hälsovårdens resurser riktas till vården av coronasmittade patienter, så finns det psykiskt stöd att få som förut, påminner Boman.
Största delen av träffarna som Folkhälsans mottagning ordnar sker nu på distans, men i vissa fall träffar psykologerna de unga på plats och ställe, säger Boman.
- Den här situationen lägger press på barn och unga på många olika sätt. Det är en stor förändring för dem då den vanliga vardagen och rutinerna inte finns.
En del unga känner sig ensamma eller har problem hemma
Terhi Sui är avdelningsskötare vid Åbo stad. Hon påminner också om att hjälp finns att få. Exempelvis kan skoleleverna i Åbo kontakta de psykiatriska sjukskötarna som jobbar på skolorna. Även de träffarna sköts till stor del på distans.
- Ungdomarna kan känna sig ensamma, eller så kan de ha bekymmer hemma. Det är något som de kan behöva hjälp med, säger Sui.
Föräldrar, kom ihåg att stämningen i hemmet smittar av sig
Enligt Petra Boman är det naturligt att känna någon form av oro eller stress i det här läget. Men om oron inverkar på till exempel sömnen, koncentrationsförmågan eller aptiten så lönar det sig att söka hjälp.
Det föräldrarna kan göra är att stärka barnens och ungas känsla av kontroll och trygghet och svara på frågor om corona.
- Det är viktigt att komma ihåg att stämningen i hemmet smittar av sig och att man ska fundera på hur man pratar om coronaviruset med sina barn.
Några tips på vad du kan göra för att minska ångesten
Men hur ska man gå tillväga om man känner oro och ångest av coronan? Om man mår riktigt dåligt ska man söka hjälp och samtalsstöd. Men det är viktigt att påminna sig själv om att också det här skedet i livet går över, säger Petra Boman.
- Man ska fokusera på det man har kontroll över och det man kan påverka. Det är viktigt att upprätthålla de sociala kontakterna och skapa rutiner i vardagen som stöder välmåendet. Det är bra att fokusera på svåra situationer i vår historia och hur vi har klarat oss ur dem, och att också fokusera på den goda sjukvård vi har i dag. Det hjälper oss att tro att vi kommer att klara det här, fortsätter Boman.
Enligt Terhi Sui lönar det sig att dosera informationen om corona om man känner ångest.
- I så fall ska man inte läsa allt som det skrivs om coronan. Istället kan det löna sig att ta en promenad eller ringa en vän. Och om man behöver professionell hjälp ska man ta kontakt exempelvis med den egna skolhälsovården, hälsocentralen eller med en kristelefon. Skyddsnätet finns kvar och det finns vuxna som kan hjälpa, säger Sui.