Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Olli Muurainen tillbaka i Billnäs bruk med ny energi - hoppas locka företag och butiker till en nyköpt byggnad vid Bruksvägen

Från 2020
Uppdaterad 04.05.2020 14:15.
Olli Muurainen i Billnäs
Bildtext Företagaren Olli Muurainen är tillbaka i sitt kära Billnäs bruk med nya planer för verksamheten.
Bild: Johanna Lindholm/Yle

Billnäs egen patron i modern tid, Olli Muurainen, har utökat sitt fastighetsbestånd i bruket. Samtidigt passar han på att piffa upp omgivningen med granna planteringar.

Åren utomlands har gett honom perspektiv på finländsk byråkrati.

Den gamla terminalen ska bli kontorsbyggnad

Ett nytt projekt som är på gång, är renoveringen av den gamla fraktterminalen som ligger mittemot de fastigheter som Olli Muurainen äger.

Byggnaden kallas i folkmun för Rottala, men han har döpt om den till det lite mer fint klingande Lähettämö.

Byggnad i Billnäs bruk
Bildtext Den gamla fraktterminalen (till vänster) är Muurainens senaste investering i Billnäs.
Bild: Johanna Lindholm/Yle

Fastigheten är ett nyförvärv och han berättar varför han köpt den:

- Kärnverksamheten med hotell- och kongresscenter har inte riktigt utvecklats i den takt vi tänkt under de senaste åren.

Därför vill han nu bredda konceptet med mer småskalig affärsverksamhet.

Tanken är att det i byggnaden ska finnas rum för olika typer av verksamhet: kontor, smedjor, verkstäder och butiker, som intresserade samarbetspartners kan hyra.

Prydnadskörsbär och azaleor ska pigga upp raseborgarna

Eftersom verksamheten i hans båda bolag för tillfället i stor utsträckning ligger på is är det här en bra tid att återställa och piffa upp omgivningarna.

Olli Muurainen är känd som en fantast av ädla träd.

Han har just planterat 50 prydnadskörsbärsträd i rader mellan byggnaderna. De ska ännu få sällskap av färgglada azaleor.

Olli Muurainen i Billnäs
Bildtext Just nu är en bra tid att fixa till omgivningarna i bruket, säger Olli Muurainen.
Bild: Johanna Lindholm/Yle

- När körsbärsträden slår ut i rosa blom och tillsammans med azaleorna kommer det att praktfullt här. Jag hoppas att det ska pigga upp raseborgarna, säger han.

Tillbaka med ny energi

År 2008 köpte den unge företagaren Olli Muurainen delar av Billnäs bruk. Hans vision var att rusta upp den förfallna, men anrika industrimiljön och skapa ett högklassigt kongresscenter.

Muurainen hade redan då gjort stora pengar på sitt andra företag, Management Events. Företaget erbjuder kurser, program och lär beslutsfattare att nätverka.

Eftersom han redan hade en kundkrets, hade det uppstått synergieffekter mellan hans två bolag.

Ganska snart stötte hans planer för Billnäs dock på patrull i form av en krånglig och långsam byråkrati och många besvär.

Flyttade till Singapore

År 2014 tappade entreprenören tålamodet, paketerade in bruket och 2015 flyttade han till Singapore för att expandera Management Events på den asiatiska marknaden.

Men hela tiden fanns planerna på bruket i bakhuvudet.

Men efter att ha fått lite distans i såväl tid som rum, har han fått ny energi att utveckla bruket. Han säger sig nu ha en större förståelse för det som varit.

- Egentligen gällde min kritik inte byråkratin i Raseborg i lika stor grad som nationella myndigheter. Ibland kändes det att den byråkratin var styv och att de som fattade beslut befann sig väldigt långt borta från den sak det gällde.

Han säger också att den kritik han framfört varit berättigad, eftersom det för en företagare är viktigt att beslutsgången har en klar linje och är förutsägbar. Då vågar företagare lita på beslutsfattarna och göra investeringar.

I dag är alla planer klara och förutsättningarna för att bygga vidare bra.

- Billnäs är nog något av mitt livsöde. För mig är det en hjärtesak att rusta upp det så att det blir fint igen. Det är en så viktig bit av finländsk industrihistoria, säger han.

Byggnad i Billnäs bruk
Bildtext På den här skorstenspipan hängde Olli Muurainen upp en klocka som mätte den byråkratiska tideräkningen. Nu är klockan borta och företagaren ser med tillförsikt på framtiden.
Bild: Johanna Lindholm/Yle

Det tog ända till 2018 innan alla planer var klara.

Plöjt ner multum i bruket

När det kommer till frågan hur mycket pengar han plöjt ner i bruket, konstaterar Muurainen att "den frågan förstår jag på alla språk".

Byggnad i Billnäs bruk
Bildtext Billnäs bruk är ett viktigt kulturarv, inte minst dess industriella historia är unik i Finland.
Bild: Johanna Lindholm/Yle

- Vid det här laget överskrider nog summan 10 miljoner euro, funderar han.

Han säger att hans bolag har tillräckligt stark ekonomi för att rida ut coronakrisen och att det nog finns pengar att fortsätta utveckla bruket:

- Ute i världen förtjänar vi pengar och här i Billnäs slösar vi dem.

Diskussion om artikeln