Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sök vård i tid – skjut inte upp läkarbesök, uppmanar chefsöverläkare vid ÅUCS

Från 2020
Chefsöverläkare Mikko Pietilä står utanför Åbo universitetscentralsjukhus.
Bildtext Chefsöverläkare Mikko Pietilä vid ÅUCS säger att det är viktigt att människor söker vård i tid - annars kan allvarliga komplikationer uppstå.
Bild: Arash Matin/Yle

På Åbo universitetscentralsjukhus (ÅUCS) har man märkt att många människor som är oroliga för att smittas av coronaviruset inte uppsöker vård i tid gällande andra sjukdomar och tillstånd. På ÅUCS försäkrar man att det finns kapacitet att vårda patienter även i dessa fall och att det är tryggt att besöka sjukhuset.

På tisdag ordnade ÅUCS ett presstillfälle för att uppmärksamma problematiken med att människor skjuter upp vårdbesök över rädslan att smittas av coronaviruset. En del har kanske också varit oroliga över att sjukhusen inte har tid eller resurser för andra ärenden än för vården av patienter med coronavirus.

Situationen är allvarlig. Under presstillfället framkom exempelvis att andelen patienter som uppsöker vård för hjärtsymptom minskat med 30 procent under coronaepidemin. Om man inte söker vård i tid finns det risk för att sjukdomen blir ännu värre eller att det uppstår en permanent skada som inte går att reparera. Det här gäller både akuta och kroniska sjukdomar.

”Kontakta oss som vanligt”

Särskilt utsatta är patienter med hjärtproblem, stroke eller ögonbottensjukdomar som riskerar att leda till blindhet om inte patienten behandlas i tid. Det här gäller patienter i alla åldrar, även om chefsöverläkare Mikko Pietilä säger att han tror att det finns ett högre antal patienter i den äldre populationen som inte söker vård.

- Men vi ser nog det överallt, det är inte endast äldre utan det finns också massor med andra människor som är rädda för coronaviruset, och det förstår jag. Men låt oss bestämma om du behöver vård eller inte, kontakta oss som vanligt, säger Pietilä.

Sjukhusöverskötare Tuija Lehtikunnas håller ett föredrag i en föreläsningssal i ÅUCS.
Bildtext Under tisdagens presstillfälle berättade ÅUCS om det aktuella läget på sjukhuset gällande vården och coronavirusepidemin. På bild sjukhusöverskötare Tuija Lehtikunnas som berättar om konkreta åtgärder som ÅUCS vidtagit.
Bild: Arash Matin/Yle

Också andelen kvinnor som söker sig till mammografi har minskat med 50 procent, säger Pietilä. Det här kan få allvarliga följder i längden.

- Risken är att det inte finns så mycket att göra för att hjälpa de här människorna om de kommer in för sent, säger han.

Pietilä berättar att vissa experter anser att det att människor inte uppsöker vård i tid i längden kan få allvarligare konsekvenser än vad covid-19 ställer till med, något som Pietilä är benägen att hålla med om.

Coronasituationen inte akut i Egentliga Finland

För tillfället är situationen gällande coronaviruset i Egentliga Finland inte akut. Antalet fall som vårdas på sjukhus i Egentliga Finland är endast sju, och det finns kapacitet att vårda upp till tusen patienter, berättar Pietilä. Det är därför ännu viktigare att människor som behöver vård söker det nu, när antalet coronafall fortfarande är lågt i regionen.

För den som är orolig över att smittas av coronaviruset har personalen vid ÅUCS lugnande besked att ge. Alla coronapatienter vårdas avskilt från de övriga patienterna och personalen, på så sätt äventyras inte deras hälsa. För tillfället är situationen gällande skyddsutrustning i Egentliga Finland enligt Pietilä den bästa i hela landet.

- De som är lite rädda att komma till sjukhuset kan ringa först och fråga hur situationen är, säger sjukskötare Sanna Nerjanto på intensivvården vid ÅUCS.

Sjukskötare Sanna Nerjanto står i en korridor i ÅUCS.
Bildtext Sjukskötare Sanna Nerjanto.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Personalens budskap är tydligt: det är tryggt att besöka sjukhusen.

- Jag som jobbar här tänker att jag har större risk att insjukna i coronaviruset i en buss eller i affären eller någonstans där ute, säger Nerjanto.

Nerjanto poängterar också att det finns tid för alla att få vård, så ingen ska känna att den stör vårdpersonalen med sitt ärende.

- Om du funderar på om du behöver kontakta läkare, så kontakta läkaren. Läkaren vet ju vad han eller hon gör och vet om du behöver komma in till sjukhuset.

Diskussion om artikeln