Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Heikki Kaukoranta ny ledande överläkare i Vasa

Från 2020
Man som sitter och njuter av solen.
Bildtext Heikki Kaukoranta har valts till ny ledande överläkare i Vasa.
Bild: YLE / Anna Ruda

Heikki Kaukoranta har valts till ny ledande överläkare för social- och hälsosektorn i Vasa. Han efterträder Markku Sirviö som går i pension i början av 2021.

Av två sökande var överläkare Heikki Kaukoranta den enda som uppfyllde alla behörighetskrav och kallades till intervju. Social- och hälsovårdsnämnden var enhällig i sitt beslut och man är nöjda med sitt val konstaterar nämndens ordförande Thomas Öhman (SFP).

- Heikki är bekant för oss förstås och så är det en fördel att han även har erfarenhet av arbete vid Vasa centralsjukhus, säger Öhman.

Öhman säger sig bland annat syfta på att Kaukoranta som ny ledande överläkare kommer att leda en del av arbetet med att lotsa in Vasa stad som en del av den nya vårdsamkommunen Österbottens välfärdsområde.

- Det är viktigt att staden får en ordinarie på den här posten som kan förhandla för Vasas del i välfärdsområdet.

Heikki Kaukoranta är utbildad specialist inom allmän medicin och mikrobiologi och för tillfället anställd som överläkare för rehabiliteringsservicen på Vasa stad. Han fungerar även som militärläkare, vilket i sammanhanget är intressant eftersom han kan komma att kallas in ifall coronapandemin plötsligt kräver militärläkarnas insatser.

- Därför slog nämnden inte fast något exakt datum då han tillträder, enligt lagen får staden nämligen inte stå utan ledande överläkare, säger Thomas Öhman.

Kaukoranta har under de senaste veckornas coronapandemi blivit känd bland många vasabor som den överläkare som envetet talat för att invånarna ska orka hålla ut med den sociala distanseringen, för att skona hälsovården från en alltför tung börda.

Diskussion om artikeln