Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Uefa vädjar till ligorna att slutföra säsongerna, men tillåter ”specialfall” – då verkar skotska och holländska ligan kasta in handduken direkt

Från 2020
Ajax var väldigt nära Champions League-final.
Bildtext Ajax verkar inte få slutföra säsongen.

Det europeiska fotbollsförbundet Uefa anser fortsättningsvis att samtliga nationella ligor ska försöka slutföra sina säsonger i något skede. Förbundet kom med en ”stark rekommendation” på tisdagen efter ett videomöte.

– Vi har starkt rekommenderat samtliga nationella ligor att slutföra sina säsonger, säger Uefa i ett utlåtande på tisdagen enligt AFP.

Förbundet håller fast vid sin linje. Coronaviruset har satt stopp för nästan all fotboll i Europa – men Uefa vill fortsättningsvis att säsongerna ska slutföras.

I ett möte med samtliga medlemsnationer kom förbundet ändå på tisdagen fram till att man måste godkänna ”specialfall” där ligorna inte kan spelas till slut. I bland andra Belgien har man redan sagt att man gärna skulle blåsa av.

Nu verkar också holländska Eredivisie samt skotska Premiership vilja kasta in handduken.

Stoppar spel fram till september

Enligt Fotbollskanalen skriver flera holländska tidningar att samtliga fotbollsmatcher stoppas fram till september. Det innebär i klarspråk att den pågående säsongen knappast kommer att spelas klart.

The Guardian rapporterar i sin tur att Uefa uttryckligen ska ha beviljat Holland, Belgien – och Skottland – tillstånd att avbryta säsongerna en gång för alla.

Enligt tidningen är det bara en tidsfråga innan den skotska ligan meddelar att de ställer in resten av säsongen.

Uefa ska hålla ett toppmöte redan på torsdag och flera tunga ärenden väntas stå på agendan. Bland annat ska Champions League och Europa League-slutspelens öde diskuteras.

BBC skriver samtidigt att Uefa på torsdagens möte kommer att slå fast att dam-EM som skulle spelas 2021 kommer att avgöras i juli 2022.

Källor: AFP, The Guardian, BBC, Fotbollskanalen

Diskussion om artikeln