Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Raden av anklagelser mot modemogulen Peter Nygård blir längre – 46 kvinnor anklagar honom för bland annat våldtäkt

Från 2020
Peter Nygård
Bildtext Peter Nygård, som är född i Finland, nekar till brottsanklagelserna.

Den finsk-kanadensiske modemogulen och affärsmannen Peter Nygård anklagas i en grupptalan för bland annat våldtäkt. I februari anklagade tio kvinnor Nygård för brott som ska ha begåtts på 2000- och 2010-talet, nu är kvinnorna 46 till antalet.

Helsingin Sanomat var först med nyheten om den utvidgade grupptalan.

Nygård anklagas bland annat för våldtäkt, kidnappning och sexhandel. Flera av kvinnorna som ingår i grupptalan var minderåriga vid tidpunkterna för brotten, de yngsta var 14 år gamla.

Bland de nya anklagelserna finns bland annat två kvinnor som berättar hur Nygård ska ha våldtagit dem år 1977. Också en tredje kvinna anklagar Nygård för våldtäkt samma år, då hon var 14 eller 15 år gammal.

Nygård har genom sitt ombud nekat till anklagelserna om våldtäkt. Enligt ombudet ingår de kvinnor som nu anslutit sig till grupptalan i miljardören Louis Bacons konspiration där målet är att förstöra Nygårds rykte och affärer.

Tidigare har Nygård sagt att det handlar om en grupp ''opportunistiska kvinnor som vill dra nytta av metoo-vågen''. Han hävdar också att Bacon betalat kvinnorna för att göra en grupptalan.

Nygårds ombud meddelar att Nygård tänker rentvå sitt namn genom att be om att grupptalan avslås. Dessutom ska han stämma Bacon och ansöka om ersättning för anklagelserna som enligt ombudet är falska.

Trots upprepade anklagelser har Nygård aldrig dömts för sexualbrott. I flera fall sägs han dock ha köpt tystnad eller hotat kvinnor som anklagat honom till tystnad.

Källor: STT, HS

Diskussion om artikeln