Ledarskapsprofessor Alf Rehn: Nu måste Finland förbereda framgångarna efter coronaviruset
Det kommer att ta ont och det kommer konkurser, varnar professor Alf Rehn. Nu behöver företagen hjälp och ekonomiskt stöd.
– Vi har tagit en hård smäll, och det är inte över än. Vi överlever detta, säger ledarskapsprofessorn med beröm för det finländska ledarskapet.
Det finländska näringslivet får inte fastna i dagens dystra coronakris, utan måste skapa tro på en bättre framtid. Det kommer inte att bli lätt, ledarskapet är hårt prövat i dessa tider.
Det säger Alf Rehn, professor i innovation och ledarskap vid Syddansk universitet i Danmark.
Rehn ger beröm åt ledarna inom näringsliv och politik, i både Finland och Danmark.
Statsmakten har i stort sett klarat både de tuffa besluten om isolering på grund av smittorisken och hjälpen till företag som behöver det.
– Det är en svår situation som många ledare ställs inför, där det inte finns ett korrekt svar. Det finns bara dåliga och mindre dåliga beslut som går att fatta, säger Alf Rehn.
"Det är synd om politikerna med omöjliga val"
Politikerna står inför val om isolering eller öppning av samhällena. Bestämmer man sig för fortsatt isolering ger man en rejäl smäll åt ekonomin.
Öppnar man, riskeras faktiskt många människors liv.
– Jag måste säga att jag tycker synd om politiker som måste fatta beslut i den storleksordningen. Det är nästan säkert att hur man än gör så blir det nog inte helt rätt, säger Alf Rehn.
Hans bok Ledarskapsparadoxen har fått en helt ny aktualitet. Han skriver om ledarskapets motsägelsefulla krav. Ledarna måste ha fokus på både framtiden och nuet.
Just nu krävs en exitstrategi med de stora visionerna med många osäkra faktorer.
Samtidigt förväntas Finlands politiska ledning hålla reda på var det finns ansiktsmasker, var de kan köpas och vilka som passar för vilket ändamål.
Alf Rehn hoppas att statsminister Sanna Marin och den övriga politiska ledningen kan delegera bort detaljerna för att koncentrera sig på de stora frågorna.
"Vilja av stål, men lyssnande strävan till konsensus"
På samma sätt krävs en skarp analytisk förmåga och en vilja av stål av ledarna. Men samtidigt ska de bejaka sina känslor, intuition och som lyssnande ledare skapa konsensus.
Alf Rehn är bosatt i Danmark och kan jämföra den danska och finska statsministern. Båda är unga socialdemokratiska kvinnor som har klarat sin uppgift.
– Jag tycker de nordiska länderna har skött det ganska bra. Det är lätt att klanka på våra politiker, särskilt i Sverige med den öppna politiken där, säger Alf Rehn, som har sett vilja av stål ganska mycket i både Danmark och Finland.
Det är inte varje dag man stänger Nyland helt och hållet. Det kräver mod att fatta det beslutet – och att öppna igen. Om det var korrekt eller inte är svårt säga, noterar Alf Rehn.
Danmark stängde sina gränser tidigt, och det är inte lätt i ett land som ser sig som öppenhetens bastion. Alf Rehn har sett handlingskraftiga politiska ledare som man kan vara stolt över.
"Tragisk ledare med kommunikationsproblem"
I Norden har man haft möjlighet att jämföra de egna ledarna med USA:s president Donald Trump.
– Det är en tragisk bild man får av en som väldigt gärna vill vara ledare, men som ställs inför något som är en alldeles för stor uppgift, säger Alf Rehn.
Det är ett ständigt kaos, till exempel i kommunikationen just när en klar kommunikation är det som behövs. Besluten är vaga, med mycket “å ena sidan men å andra sidan”, till exempel när det gäller arbetsfördelningen mellan delstater och det federala systemet.
Det är en ganska skrämmande bild av en ledare som väldigt mycket har tappat bort ledarskapets kärna, säger Alf Rehn.
"Varning för analysparalys"
Politikerna i Norden har alltså skött sin bit med beröm.
Men hur går det med näringslivet? Rehn varnar ledare överallt för att hamna i det han kallar en analysparalys.
Risken finns att man blir insnärjd i det enorma informationsflödet.
Man får varken handla förhastat eller verka handlingsförlamad. Alf Rehns paradox är att ibland är det viktiga att man gör något, vad man än gör.
Ledare måste göra något, kommunicera och signalera en vägkarta, även om inte ens den närmaste veckan är alldeles överblickbar.
– Till och med när man inte gör det bästa för företaget, så är det en bra signal att göra någonting. För om man skjuter upp kommer kaoset och paniken i organisationen att bli ännu värre.
"Det blir värre, men sen blir det bra"
Alf Rehn försöker ha en positiv grundton. Men det kommer definitivt svåra tider, säger han. Många företag far illa och vissa går i konkurs.
Men kan kan ändå skapa ett scenario av vad nästa framgång kan vara.
– Det kommer ju en ny normalitet. Vi kommer inte alltid att vara instängda, vi kommer att börja konsumera igen. De som vågar tänka på en bättre tid är bättre positionerade när det kommer, säger Alf Rehn.
Statsmakten har också bistått med olika lån och stöd för utsatta företag. Lite för mycket lånearrangemang och för lite bidrag, enligt Rehn.
"Det fanns ingen plan för att ekonomin skulle tvärnita"
Alf Rehn är inte bara professor, han är också författare och en omtyckt föreläsare, ibland också kallad provokatör.
Därför är det kanske naturligt att han sitter med i styrelsen för företaget Nordic Business Forum. Det är ett av de 800 finländska företag som har fått full pott från Business Finland. Med ett bidrag på 100 000 euro ska Nordic Business Forum utveckla sin digitala framtid.
Det handlar om eventbranschen – just nu en utsatt bransch som är “förbjuden”. Man får inte organisera stora fysiska tillställningar för tillfället, förklarar Alf Rehn.
– Stödet i vårt fall går till att skapa nya, mer digitala onlinelösningar för leveransen av den typen av innehåll som Nordic Business Forum är specialiserat på, säger Alf Rehn.
Rehn förstår kritiken mot bidragen från Business Finland. Bland annat många riksdagsledamöter har ifrågasatt om bidragen går till de mest nödställda företagen, om de kan övervakas och redovisas i efterhand.
Men det fanns ingen plan för detta. Statsmakten var tvungen att göra något snabbt, motiverar Alf Rehn.
– De som ska lastas är kanske de företag som inte hade någon plan för hur man gör ifall ekonomin tvärnitar. Det var ju inte helt omöjligt att förutse. Det här är viktiga stödpengar, konstaterar Alf Rehn.
"Pengarna går inte i någons ficka"
Pengarna försvinner nog knappast ner i någons ficka. Företagen försöker använda dem för att överleva och skapa lösningar som ska möjliggöra det.
Kritiken är ändå alltid befogad, man ska alltid ifrågasätta vad staten gör för våra pengar, säger Alf Rehn.
Han uppmanar att inte förfalla till misstrogenhet om att kapitalisterna snor våra pengar. Det är lätt se konspirationsteorier och busar i allt, och där ska man vara lite försiktig.
Men det är kanske ändå en berättigad kritik. De som får pengar är firmor som vet hur en slipsten ska dras, de kunde systemet och kunde reagera snabbt.
– Men det finns säkert långt fler firmor som inte ens visste om pengarna eller hur man tar kontakt till Business Finland.
Ljusglimtar, trots allt
Rehn är ändå övertygad om att en del av projekten är väldigt bra. De strävar till att förvandla företagen från analoga till digitala.
– Vill man se en liten ljusglimt i detta, så är det just det. Senast nu måste företag i Finland förstå att det digitala är på riktigt, det är inte bara på lek.
Jag är optimist, det finns ingen poäng med vara något annat.
Winston Churchill, enligt Alf Rehn
Alf Rehn lever som han lär, med att fokusera på optimismen och hoppet. Men ledare måste också här vara uppmärksamma på balansen. Transparens är viktigt.
– En ledare kan inte stoppa huvudet i en buske och snacka bort en massiv kris, en ledare måste kunna leverera ett hopp om bättre dagar, säger Alf Rehn. Det måste ledaren göra även om ledaren inte är helt säker på det.
"Det kommer att ta ont och vi måste söka nya vägar"
- Vad vi ser i Norden är länder som har tagit en svår smäll, och det är inte över än. Men vi har ännu kvar duktiga, smarta människor i bra företag, säger Alf Rehn.
Det kommer att gör ont, det kommer mycket smärta och många konkurser. Men Rehn tror att vi överlever även detta.
- Vi har tagit stryk förr i Finland, och kommit igen. Det är möjligt att det finns nya vägar, kanske till och med bättre vägar, säger professor Alf Rehn.
Han är orolig för att recessionen kan drabba speciellt Kina och USA.
Kanske måste vi sälja något annat än förr, till andra än dem vi har brukat sälja åt.
Det kan förberedas redan nu.