Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Kremeringarna har ökat den senaste månaden, regeringen funderar på lättare restriktioner, coronaviruspandemin befaras leda till svältkatastrofer

Från 2020
Urna, omringad av levande ljus och en röd ros.
Bildtext Urnan vinner terräng på bekostnad av likkistan när anhöriga vill vänta med minnesstunden på grund av coronaviruspandemin.
Bild: lev dolgachov/Syda Productions/Mostphotos

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

I dag samlas regeringen för att fundera på hur och när man kan lätta på de coronarestriktioner som nu råder. Det handlar bland annat om hur länge skolundervisningen ska ske på distans och hur det ska bli med alla inplanerade sommarevenemang. Läs mer om de senaste coronanyheterna på vår specialsida.

Kremeringar har blivit vanligare på flera håll i Svenskfinland under den senaste månaden. Orsaken är att många vill vänta med minnesstunder till efter coronaepidemin, och det är lättare att vänta med en urna än med en likkista.

Läs också om Patrik, som vid 19 års ålder hade överlevt både cancer och en allvarlig blodförgiftning. När han vaknade upp efter blodförgiftningen hade hans ben amputerats. Motgångarna till trots har Patrik han livsglädjen kvar.

Utrikes

FN:s livsmedelsprogram WFP varnar för allvarliga svältkatastrofer på grund av coronaviruspandemin. Enligt en rapport från WFP kan antalet svältande nästan fördubblas. Hotet är störst mot människor i fattiga konfliktdrabbade länder som Sydsudan, Venezuela och Jemen.

Antalet personer som dött på grund av coronaviruset stiger snabbt i USA. Nu har ungefär 45 000 dödsfall registrerats. En tredjedel av dödsfallen har skett i en enda stad, storstaden New York City.

Väder

I dag är det uppehållsväder och växlande molnighet i hela landet. Dagens högsta temperatur i landets södra och mellersta delar 8–12 grader, i sydväst till och med upp till 14 grader. Temperaturen i norr 2–8 plusgrader.

I nordöstra Lappland är vinden på dagen lokalt frisk och byig.

Faran för gräsbränder är stor på många håll i landet södra och mellersta delar.

Diskussion om artikeln