Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Biträdande justitiekansler börjar utreda var det gick snett då coronasmitta började spridas via hemvändande resenärer

Från 2020
Bild från Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext Nu har passagerartrafiken så gott som avstannat på Helsingfors-Vanda
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Biträdande justitiekansler Mikko Puumalainen har på eget initiativ inlett efterforskningar om vad som gick snett då resenärer som anlände till de finländska flygplatserna från coronaområden inte informerades om bland annat karantänsbestämmelser, skriver Verkkolehti.

Justitiekanslerns kansli har tagit emot krav på utredningar om tre ministeriers agerande i frågan.

Social- och hälsovårdsministeriet, Kommunikationsministeriet och Utrikesministeriet avkrävs svar på frågor om bland annat ansvarsfördelningen mellan ministerierna.

De som kräver utredningar av JK vill ha svar på frågan hur det är möjligt att resenärerna fritt kunde bära med sig coronasmitta till sina hemkommuner utan att myndigheterna ingrep?

Oklar ansvarsfördelning – Finavia fick inga riktlinjer

Helsingfors-Vanda flygplats blev ett centralt samtalsämne i slutet av mars då det visade sig att flygplatsen "läckte".

Ankommande resenärer fick ingen eller bristfällig information om att de ska undvika allmänna kommunikationsmedel på hemresan och att de bör vara i karantän i 14 dagar. Ingen dirigerades heller vidare till coronatest.

I de svar tidningen har fått av ministerierna, Institutet för hälsa och välfärd (THL) och flygplatsoperatören Finavia verkar det som att det ända från början har varit oklart vem som bar ansvar för informationen på flygplatserna.

Finavia säger att man inte fick några riktlinjer uppifrån, och Kommunikationsministeriet, till vars ansvarsområde Finavia hör, konstaterar att ministeriet inte är en myndighet som opererar på flygplatser.

Ministerierna ska ge förklaring

THL säger för sin del att missarna berodde på att information fastnade i byråkratin hos dem själva och på Social- och hälsovårdsministeriet.

Social- och hälsoministeriet å sin sida talar om brister i informationsgången "mellan olika aktörer".

Nu har biträdande justitiekansler Puumalainen bett de tre ministerierna om svar om varför det gick snett i hanteringen av coronakrisen på flygplatserna. Han vill ha svar senast den 8 maj.