Hur ska man prioritera i Latinamerika? Att stänga ner ett land tär hårt på redan trängd hälsovård och ekonomi
I jämförelse med Asien, Europa och Nordamerika anlände coronaviruset sent till Latinamerika, men nu börjar också länderna där se följderna av virusets framfart. "En mardröm", säger en reporter i Ecuador.
Coronaviruset är en jätteutmaning för många latinamerikanska länder eftersom de redan före den nya viruskrisen har lidit av hårt trängda hälsovårdssystem och ekonomier.
Brasiliens kontroversiella president anser att ekonomin är det viktigaste - och lokala myndigheter försöker bekämpa viruset
Covid-19 har slagit hårt mot Latinamerikas största land Brasilien där hälsovårdssystemet är nära en kollaps.
Fotbollsarenor används som tillfälliga sjukhus, och till exempel stadion i Sao Paolo inhyser nu cirka 200 bäddplatser.
Landets president, Jair Bolsonaro, motsätter sig en nationell nedstängning eftersom han oroar sig för de ekonomiska effekterna.
Städer och delstater stängs ner i enlighet med beslut som fattas separat på lokal nivå.
President Bolsonaro uppmuntrar regelbundet sina anhängare att samlas för att lyssna på honom. Han håller brandtal inför täta folksamlingar, och beskriver sina anhängare som "patrioter som hjälper honom att försvara den individuella friheten som hotas av lokala myndigheter".
Nyhetsbyrån Reuters citerar en av Bolsonaros anhängare:
- Det finns vertikal (enbart för riskgrupper) och horisontell (för hela befolkningen) karantän, och vi vill att den vertikala fortsätter. Människor som är över 60 år gamla borde stanna hemma, unga människor som inte har några problem alls - vi - borde gå ut och arbeta . Vi måste ta oss framåt.
Ecuador hårdast drabbat - hälsovårdssystemet kollapsade - "en mardröm"
Ecuador är för tillfället det land som är hårdast drabbat av coronaviruset. Tusentals människor har dött i provinsen Guayas till följd av viruset, men också till följd av omständigheter som lett till att patienter inte har behandlats.
Orsaken är att hälsovårdssystemet har kollapsat.
Också bårhusen är överbelastade. Kroppar kan inte förvaras i den takt som behövs. Det kan gå flera dagar innan kroppar har samlats in och begravts.
- En mardröm, säger BBC:s korrespondent i Ecuador.
Venezuela - ny kris på en redan tidigare ytterst svår kris
Venezuela är det land i Latinamerika där ekonomin är som allra svagast. Landet har befunnit sig i en djup ekonomisk kris i många år.
Hälsovårdssystemet är oerhört uttänjt och illa förberett för svåra sjukdomsutbrott.
Alla sjukvårdsenheter försöker förbereda sig för patienter med covid-19 i Venezuela, men läkare säger att det ingenstans i landet finns tillräckligt med intensivvårdsenheter om viruspatienter börjar strömma in.
Regeringen har stängt ner landet, men många venezuelaner är nu rädda för en sjukdomskris som bygger på den kris som redan nu råder i landet.
Colombia - hela den informella ekonomin nedfryst -gatuförsäljarna kan inte längre försörja sig
I Latinamerikanska länder är det inte ovanlig med en mer "informell" ekonomi där det dagligen köps och säljs varor kontant på gatorna.
I Colombias huvudstad Bogota är gatorna normalt fyllda med gatuförsäljare som säljer allt från empanadas (bröd med fyllning) till skal för mobiltelefoner.
Nedstängningen har i praktiken fryst ner hela den informella ekonomin, och de människor som har försörjt sig på gatuförsäljning är nu helt utan inkomst.
En flerbarnsmamma som nyhetsbyrån Reuters har talat med uttrycker sin förtvivlan:
- Man kan säga att man respekterar karantänen och att man respektera hälsan - men vad gör man då hungern råder?
Myndigheterna i Colombia säger att nedstängning av landet är den enda metod med vars hjälp man kan undvika att hela hälsovårdssystemet kollapsar.
Nicaraguas regering ignorerar varningar och vardagen fortsätter på normalt sätt - "risk för katastrof"
Nicaragua är ett land som inte har stängts ned. Vardagen fortsätter som tidigare.
Regeringen har ignorerat hälsovårdsexperternas råd, och marknader och butiker håller fortfarande öppet. Också sportevenemang som baseballmatcher pågår på samma sätt som förut.
Nicaraguas regering anser att en nedstängning av hela samhället skulle kosta för mycket. Experter har dock försökt varna myndigheterna, och säger att om Nicaragua inte börjar vidta åtgärder så kommer viruset att sprida sig okontrollerbart, vilket kan sluta i en katastrof.
Mexiko går in i "fas 3 då covid-19 accelererar till det allvarligaste överföringsstadiet"
Mexiko har trätt in i något som landets regering kallar för den tredje fasen - och den allvarligaste eftersom överföringen av viruset intensifieras, säger landets biträdande hälsominister Hugo Lopez-Gatell.
Enligt ministern innebär fas 3 att viruset nu sprids snabbt, att antalet smittade ökar och att trycket på sjukhusen ökar i tilltagande takt.
Minister Lopez-Gatell säger att fokus nu är inriktat på att ytterligare begränsa människor rörlighet på offentliga platser. Invånarna uppmanas att strikt följa myndigheternas instruktioner om social distans.
I annat fall hotar hela landets hälsovårdssystem att bli överbelastat, säger ministern.
Lopez-Gatell poängterar att Mexikos strategi bygger på mildare metoder. Han motiverar beslutet med att de hårda metoderna skulle kräva en nedfrysning av landet i flera år och leda till en ekonomisk kollaps.
President Andrés Manuel López Obrador har upprepade gånger sagt att inga "auktoritära" metoder kommer att införas, till exempel utegångsförbud.
Restriktioner har införts fram till den 30 maj, men det finns planer på att lätta på dem om de metoder som nu används visar sig vara effektiva.
President López Obrador har lovat att fattiga ska få hjälp och att det ska skapas jobb. Han har också lovat att strama åt den offentliga sektorn för att undvika skuldsättning, och att stöda småföretagsamhet och bistå med bostadslån.
Presidentens löften kritiseras som otillräckliga. Mexikos starka affärslobby säger att landet kommer att störta ner i en djup recession med över en miljon förlorade jobb, om inte regeringen nu stöder den privata sektorn.
Arbetslösheten exploderar på de karibiska öarna
Hittills har den karibiska regionen med sina cirka 45 miljoner invånare inte rapporterat om några väldigt stora mängder smittofall. De flesta smittade har påträffats i Dominikanska republiken.
Men miljontals människor har redan förlorat sina jobb på grund av de restriktioner som har införts.
På grund av strikta reseförbud simmar ingen längre till exempel i det karibiska turkosblå vattnet i Varadero på Kuba.
Hotell, butiker och restauranger har stängts och allt står stilla. Flygplatsen - Varaderos ekonomiska livslina - stängdes efter att Kuba stängde sina gränser för att skydda östaten från coronaviruset.
Samma ödslighet - stängda gränser, inga flygningar och inga ankrade kryssningsfartyg - präglar hela den karibiska övärlden. Det handlar om en region som har varit mycket beroende av turismen.
I den här övärlden har turismen gett uppskattningsvis 2,5 miljoner människor arbete. Utöver det genererar turismen - direkt och indirekt - sidoeffekter som gagnar en stor del av ekonomin.
Det finns få platser på jorden där pandemins följder syns så snabbt som i den karibiska övärldens små stater - många av dem är redan tidigare svårt skuldsatta.
Källor: Reuters, BBC