Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kontraktbråk kring projekt i Vasa hamn – offertrunda måste tas om för ny passagerarkaj

Från 2020
Bilar och passagerare tar i land i Vasa.
Bildtext Såhär har det sett ut hittills då passagerare kör av färjan i Vasa hamn. Inför ibruktagandet av den nya färjan har man för avsikt att bygga en helt ny passagerarkaj.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Den nya passagerarkajen som ska byggas i Vasa hamn kommer knappast att stå klar tills den nya färjan nästa vår är redo att börja trafikera över Kvarken. Ett kontraktbråk gör att staden antagligen tvingas göra upphandlingen igen.

Yle Pohjanmaa rapporterar att det uppstått frågetecken kring det byggföretag som vann offertrundan och som staden godkänt som entreprenör för bygget av den nya kajen. Nya villkor har skrivits in i kontraktet i efterskott, uppger man från Vasa stad.

Därmed skulle bygget inte längre kunna ske enligt det avtalsenliga priset, snarare skulle prislappen ha blivit en storlek större. Därför väntas tekniska nämnden på sitt möte under onsdagen fatta beslut om att avbryta processen.

Ny upphandlingsrond?

Istället blir det mest sannolika scenariot att staden får börja om med en helt ny offertrunda.

Detta innebär att byggstarten fördröjs med flera månader, konstaterar Jan-Ove Ingo som är byggnadschef vid Vasa stad.

Ursprungligen skulle kajen stå klar att tas i bruk till valborg nästa år, det vill säga ungefär samtidigt som den nya färjan Aurora Botnia beräknas vara färdigbyggd och redo att börja trafikera mellan Vasa och Umeå.

Enligt Ingo kommer den nya färjan ändå tillfälligt att kunna använda den del av kajen som även den nuvarande färjan använder.

Det här är en översättning av artikeln Vaasan uusi matkustajalaituri joudutaan kilpailuttamaan uudelleen – kaupunki ja rakentaja erimielisiä sopimuksesta skriven av Niklas Joki för Yle Pohjanmaa. Översättning och bearbetning Moa Mattfolk, Yle Österbotten.