Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Masspermitteringar har fått arbetslösheten att skjuta i höjden - se läget i din kommun

Från 2020
Uppdaterad 23.04.2020 15:56.
Permitterande på mars 2020.
Bildtext Siffrorna över situationen på arbetsmarknaden i mars visar tydligt hur coronakrisen har påverkat arbetsmarknaden. Mellan februari och mars 2020 har de arbetslösa blivit över 60 000 fler.
Bild: Henri Salonen, bilder: Silja Viitala

I mars fanns det över 60 000 fler arbetslösa och 30 000 färre lediga jobb jämfört med februari. Tre fjärdedelar av ökningen i arbetslöshet beror på permitteringar. Här hittar du kommunvisa uppgifter om arbetslösa, permitterade och vilka yrkesgrupper som söker jobb.

Siffrorna över situationen på arbetsmarknaden i mars visar tydligt hur coronakrisen har påverkat arbetsmarknaden. Mellan februari och mars 2020 har de arbetslösa blivit över 60 000 fler.

Många blev permitterade i mars

Tre fjärdedelar av ökningen i arbetslöshet beror på att så många har permitterats. I februari 2020 fanns det under 19 000 permitterade i hela landet men i mars var över 65 000 personer permitterade.

Permitteringar är en arbetsmarknadsåtgärd som i vanliga fall inte är särskilt vanlig inom det finländska arbetslivet. I februari var de permitterades andel av de arbetslösa 8 procent men i mars var andelen 21 procent.

Över 12 000 hotell- och restaurangarbetare söker jobb

Ser man till vilka yrkesgrupper som har drabbats värst märker man att många fler personer inom hotell- och restaurangbranschen och försäljare nu hör till de arbetslösa än vad som var fallet en månad tidigare.

Över 7500 fler personer inom hotell- och restaurangbranschen och 5 000 fler försäljare var arbetslösa i mars jämfört med situationen i februari.

De lediga jobben har minskat med nästan 30 000, från över 93 000 till knappt 65 000. Mest lediga jobb finns det för kontors- och hotellstädare och närvårdare.

En tom restauranglokal.
Bildtext Restaurangerna har stått tomma sedan mitten av mars och kommer att fortsätta med det tills tidigast mitten av maj. Bilden är från en stängd restaurang i Esbo.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Unga kvinnor drabbas hårt

Ser man på de köns-och åldersvisa siffrorna är det klart att unga kvinnor under 25 år drabbats hårt. I februari var 35 procent av de unga som blivit arbetslösa under de två senaste veckorna kvinnor men i mars var kvinnornas andel i den här gruppen nästan 55 procent.

Många unga kvinnor arbetar inom hotell- och restaurangbranschen, inom skönhetsbranschen och som försäljare, alla de är branscher som drabbats hårt.

Arbetslösheten har stigit mest i Lappland, Nyland och Södra Karelen

Lappland, Nyland och Södra Karelen är de landskap som har drabbats hårdast. I den ekonomiska regionen Tunturi-Lappi mer än fördubblades arbetslösheten, från knappt åtta till 17 procent. I Norra Lappland steg arbetslösheten med sex procentenheter från åtta till 14 procent. I hela landskapet Lappland ökade arbetslösheten med fyra procentenheter, från elva till 15 procent.

Kolari är den kommun i hela landet där arbetslösheten har stigit mest, med över tio procentenheter. Nystad är den enda kommun i landet där arbetslösheten har minskat.

I landskapet Nyland steg arbetslösheten från 8,3 till 11 procent.

I Svenskfinland har arbetslösheten stigit mest i Mariehamnsregionen, i Borgå ekonomiska region och i Helsingfors ekonomiska region. På kommunnivå har Mariehamn, Helsingfors, Vanda och Föglö drabbats värst.

Källa: Statistikcentralen: Arbetsförmedlingsstatistik (Arbets- och näringsministeriet)

Diskussion om artikeln